Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo stupio je na snagu i obavezuje nosioce tih funkcija da prijave zatečenu imovinu i prihode, porijeklo i promjene imovine i prihoda kao i poklone koje dobije u toku obavljanja javne funkcije.

Skupština Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj 17. aprila 2019. donijela Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo. Zakon je stupio na snagu 11. maja 2019. godine, a krajnji rok za dostavu podataka je 10. juni 2019. godine.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS nadležan je za provođenje ovog zakona, a što podrazumijeva ovlaštenje za prikupljanje, provjeru i obradu podataka o imovini nosioca javnih funkcija, uspostavljanje i vođenje Registra podataka o imovini, kao i pokretanje prekršajnog i iniciranje krivičnog postupka zbog povrede odredaba.

Zakonom se predviđaju novčane kazne od 10 do 20 hiljada KM za neprijavljivanje imovine prilikom preuzimanja dužnosti. Isti iznosi novčane kazne se predviđaju za neprijavljivanje imovine na zahtjev Ureda za borbu protiv korupcije i poslije udaljavanja sa funkcije. Za kašnjenje u godišnjem prijavljivanju imovine predviđaju se kazne od 1.000 do 2.500 KM.

Ured za borbu protiv korupcije vrši prijem prijava podataka o imovini nosioca javnih funkcija, unošenje i ažuriranje podataka o imovini u Registar, njihovo čuvanje i uništavanje u rokovima i na način predviđen Zakonom. Prijava podataka o imovini se vrši isključivo na propisanom Obrascu prijave koji je sastavni dio i prilog Zakona.

"Svrha donošenje ovog Zakona je transparentnost i javna kontrola rada nosioca javnih funkcija u KS, a što će svakako doprinijeti smanjenju korupcije i nezakonitog bogaćena istih", saopćeno je iz Ureda za borbu protiv korupcije, na čijoj se web stranici nalazi korisničko uputstvo za popunjavanje obrasca prijave podataka o imovini.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara