-

U cilju suradnje i uspješnog provođenja aktivnosti u procesu uspostave novih zaštićenih područja, federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo održala je sastanak sa resornim kantonalnim ministrima iz Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Kantona 10.  te predstavnicima Programa Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP). 

Površina zaštićenih područja u Federaciji BiH sada iznosi svega 3,24%, što je mala površina ako se uzie u obzir iznimno bogatstvo diverziteta, specifična biološka raznolikost, prirodne ljepote i fenomeni naše zemlje. Standard i zahtjev Evropske unije je da svaka zemlja treba zaštititi najmanje 10% svoje teritorije. 

Za naredni period je predviđena uspostava pet novih zaštićenih područja u Federaciji Bosne i Hercegovine i to: Livanjsko polje, planina Zvijezda, pećinski sistem Vjetrenica, Bjelašnica-Treskavica-kanjon Rakitnice i botaničko-floristički rezervat Mediteranetum, što bi, nakon provedbe planiranih aktivnosti, moglo iznositi i 5% zaštićenih područja.

Zaštićena prirodna područja predstavljaju osnovni alat za zaštitu prirode u Bosni i Hercegovini i svijetu, a sva zaštićena podučja će nakon ulaska u EU postati dio evropskog prirodnog nasljeđa.  

Proces uspostave zaštićenih područja omogućava Bosni i Hercegovini korištenje i sredstava iz fondova Evropske unije i zato je potrebno definirati lokalitete koji su i od evropskog značaja i utvrditi koji je to postotak državne teritorije. 

Ta područja ni u kom slučaju neće biti „ograđena” zaštićena područja, već su otvorena i često ovise o održivim ljudskim djelatnostima i upotrebi zemljišta. Ukoliko su vlasnici nekretnina izloženi ograničenjima, onda imaju pravo na poticaje ne samo državne, nego i sredstava Evropske unije, što je veoma važno. To su poticaji u smislu zahvata ili djelatnosti koji će biti prihvatljivi sa aspekta zaštite priorde, posebno kroz ruralni razvoj te se može očekivati da se najviše sredstava dobije iz fondova EU upravo u segmentu poticaja. 

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara