-

Suviše šećera u ishrani šteti srcu, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Internal Medicine. Osobe koje su oko 20 posto dnevnih kalorija unosile u vidu koncentrovanih šećera imale su za 38 posto veći rizik da umru od srčane bolesti od onih koje su šećerom unosile manje od 10 posto kalorija.

Dodati šećer u namirnicama kao što su slatkiši, ili voćni i gazirani sokovi povećavaju rizik od dijabetesa, povišenog holesterola i hipertenzije, kaže autor studije, dr sci Kane Jang. Ako unosite oko 2500 kalorija na dan, neka dodati šećeri čine najviše 250.

Sa druge strane, samo naprijed, stavljajte feferone u sve. Konzumiranje ljutih papričica može smanjiti rizik od dijabetesa, navodi se u novom kineskom istraživanju.

Naučnici su anketirali ispitanike o količini feferona koje konzumiraju, a potom su im mjerili insulinsku rezistenciju. Utvrdili su da oni koji konzumiraju najviše ljutih paprika imaju i najbolji odgovor na insulin.

Vitamin C kojeg su ove papričice prepune, poboljšava dejstvo određene vrste gvožđa iz hrane, koja je ključna za regulaciju insulina, kažu istraživači. Svježe zelene paprike imaju više vitamina C od crvenih.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara