Služba za registar, upravljanje imovinom i katastar nekretnina Općine Centar je u saradnji sa Savjetom Mjesne zajednice „Koševsko brdo“ 9. aprila ove godine započela sa anketiranjem stanara iz ulica Jukićeva, Muhameda Hadžijahića i Zuke Džumhura na ovom području o izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa „Zuko Džumhur“. U anketnom upitniku ponuđeno je pet rješenja koja se odnose na stambeno zbrinjavanje tokom realizacije ovog projekta i o dodjeli nove stambene jedinice nakon izgradnje novog naselja. Tim povodom je nadležna Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar organizovala javnu tribinu za građane Koševskog brda u prostorijama na adresi Braće Begić 11, koje su bile premale da prime sve zainteresovane stanovnike Koševskog brda. Sastanak je vodio predsjednik Savjeta Mjesne zajednice „Koševsko brdo“ Tahir Hamzić, a osim članova Savjeta MZ i zainteresiranih građana, prisustvovali su i predstavnici Općine Centar na čelu sa načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem. Uvodne napomene je dao savjetnik općinskog načelnika za investicije Mustafa Resić.

-U želji da stanari i vlasnici stambenih jedinica dobiju bolje uslove za život mi smo pokrenuli projekat izgradnje novog naselja na lokalitetu „Zuko Džumhur“. Započeli smo anketiranje među stanarima tri ulice kako bi dobili relevantne podatke o tome šta naši sugrađani žele i očekuju od ovog projekta. Ovo je najbolji put do konačnog rješenja za stanare Koševskog brda od kojih neki žive u jako lošim uslovima. Stoga imamo želju da stanje poboljšamo i bez stanara ne možemo ovaj projekat izgradnje novih stambenih jedinica i infrastrukture privesti kraju, objasnio je prisutnima Resić.

Tehničke podatke o novom naselju je predočila pomoćnica načelnika za urbanizam i zaštitu okoliša Amela Landžo.

–Prostorni obuhvat ide niz Ulicu Jukićeva do raskrsnice sa Ulicom Muhameda Hadžijahića i Zuke Džumhura i obuhvata 28 objekata kolektivnog stanovanja. Cilj ovog projekta je da se napravi zadovoljavajuće arhitektonsko-urbanističko rješenje po važećoj planskoj dokumentaciji, gdje bi novi objekti imali do pet etaža. Putem ankete ćemo dobiti relevantne podatke na koji način građani žele rješenje ovog pitanja. Stanari imaju mogućnost izbora alternativnog smještaja do konačnog rješenja, kazala je Landžo.

Kako je navedeno, na raskrsnici ulica Antuna Hangija i Maria Mikulića Općina Centar posjeduje zemljište gdje bi se gradila prva zgrada za privremeni smještaj stanara iz pomenute tri ulice na Koševskom brdu.

-Za ovakve projekte treba puno vremena, rada i razgovora i ništa neće biti urađeno dok svi građani ne budu zadovoljni ponuđenim rješenjima. Do sada smo uspjeli anketirati 127 stanara i ponovit ćemo anketiranje kod onih stanara koje odmah ne nađemo na adresi stanovanja. U ovom projektu Općina neće zarađivati ništa od građana već od rente od budućih investitora. Također očekujemo od stanovnika da nam predlože dvije lokacije za izgradnju novih ciciban igrališta na Koševskom brdu. Pored toga, želimo otvoriti i pitanje utopljavanja stambenih objekata u Ulici Muhameda Hadžijahića. Pošto vlada veliko interesovanje građana naredni sastanak ćemo organizovati u prostorijama obližnje osnovne škole na Koševskom brdu koja ima veće prostorne kapacitete, objasnio je Ajnadžić.

Ovom prilikom je načelnik Ajnadžić prisutne pozvao na veliku ekološku akciju čišćenja i uređenja našeg životnog prostora koja će biti organizovana u povodu Dana planete Zemlje koji se obilježava svake godine 22. aprila. Građani su nakon izlaganja predstavnika Općine Centar uputili niz ideja, sugestija i prijedloga za buduće naselje Zuko Džumhur na Koševskom brdu.

 

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara