Ova svjedokinja ustvrdila je da je svaki put kada je pitala tužioca hoće li obavijestiti osumnjičene o zatvaranju istrage, on odgovorio: "Ništa se ti ne sekiraj, nije to tvoj problem"

-

U nastavku suđenja Boži Mihajloviću, suspendiranom državnom tužiocu, jutros je u Sudu BiH saslušana Selma Peco, bivša saradnica optuženog tužioca. 

Mihajlovića Tužilaštvo u aferi "Nestali novac" tereti za nesavjestan rad u službi. Prema navodima iz optužnice, u ovoj aferi iz sefa Tužilaštva BiH nestalo je oko 225.000 KM.

Savjetnik Pleh

Svjedokinja Peco, koja je dugo godina bila saradnica optuženog, a danas je uposlenica Tužilaštva Kantona Sarajevo, ispričala je u Sudu da je u kabinetu optuženog radila od 2014. do 2017.

Kako je pojasnila, zajedno s njom, osim Mihajlovića, sjedili su i njegova saradnica, ali i Hasan Pleh, za kojeg je Peco kazala da je u to vrijeme bio Mihajlovićev savjetnik. Ova svjedokinja je, na pitanje tužiteljice Edine Hubijar, kazala da je optuženi Mihajlović bio u vrlo dobrim odnosima sa svojom saradnicom.

- Sve povjerljive poslove ona je radila za tužioca Mihajlovića - kazala je Peco.

Ona je pojasnila, također, da je saradnica prije odlaska na bolovanje dužila dva ormarića u tužiočevom uredu, ali da je za jedan ostavila ključeve, a za drugi nije. Ispričala je da su ona i optuženi, nakon preseljenja u novu zgradu, prenijeli njene ladičare, ali da nisu imali ključ od drugog ormarića, za koji je kasnije utvrđeno da su se u njemu nalazili novci i tužiočevi spisi.

Na pitanje tužiteljice Hubijar je li iko iskazivao interes za "taj ormarić", Peco je odgovorila da je Mihajlović kazao da ona treba doći po svoje stvari, ali na kraju nikada nije došla. Ustvrdila je da je optuženi jedne prilike kazao: "Ona dok je živa, njene stvari imaju mjesta u mojoj kancelariji i one se ne diraju."

Ništa se ne sekiraj

Peco je danas potvrdila da je Mihajlović u tri predmeta (Zukan Samir i drugi, Ćosić Mario i Varda Sadik) donio naredbu o obustavi istrage, ali o tome nije obavijestio ni oštećene ni osumnjičene. Peco je pojasnila da joj je tužilac kazao da ne šalje obavijesti o obustavi istrage, "jer će se istraga možda opet otvoriti". 

Ova svjedokinja ustvrdila je da je svaki put kada je pitala tužioca hoće li obavijestiti osumnjičene o zatvaranju istrage, on odgovorio: "Ništa se ti ne sekiraj, nije to tvoj problem."

Tražili povrat novca

Peco je u Sudu potvrdila da su u još tri predmeta osumnjičeni tražili povrat novca, ali da ona ne zna šta je s njim bilo. 

Na Mihajlovićevo pitanje je li možda njegova prevelika zauzetost brojnim predmetima i službenim putovanjima razlog zašto o svemu nisu obaviješteni osumnjičeni, Peco je kazala da se s tim baš i ne može složiti.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara