-

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović bila je domaćin sastanka dužnosnika federalne izvršne vlasti i načelnika sarajevskih općina s delegacijom Kineske narodne asocijacije za prijateljstvo sa stranim zemljama.

Ta asocijacija čijih 18 članova je boravilo u Bosni i Hercegovini, u okviru kineske Inicijative „Pojas i put“ je zadužena za međunarodnu suradnju lokalnih nivoa vlasti. Stoga su učesnici sastanka bili načelnici sarajevskih općina Centar i Novi Grad Nedžad Ajnadžić i Semir Efendić. 

Domaćini i gosti izrazili su zajedničku opredijeljenost da u okviru već postojeće suradnje Bosne i Hercegovine i Kine, zemalja bliskih i pored velike prostorne udaljenosti, međusobne veze jačaju i dalje kako na nivou lokalnih zajednica tako i opća ekonomska, kulturna, obrazovna, turistička, okolišna, zdravstvena i mnogi drugi vidovi suradnje.

- U okviru Incijative „Pojas i put“, Asocijacija je organizator jednog od foruma koji se bavi suradnjom između lokalnih vlasti. Također smo zaduženi za međunarodno razumijevanje kroz kulturnu suradnju. Željeli bismo upoznati svijet s kineskim razvojem i mogućnostima za suradnju, opredijeljeni za očuvanje mira u svijetu i razumijevanje kineskog s drugim narodima kao glavnim ciljem.

Jačaćemo našu suradnju sa Sarajevom želeći da bude primjer suradnje lokalnih vlasti u okviru Inicijative „Pojas i put“ - kazala je predsjednica gostujuće asocijacije Li Xiaolin i izrazila spremnost za više bilateralnih i regionalnih konferencija budući da je i Bosna i Hercegovia učesnica te inicijative.

U proteklih nekoliko godina Asocijacija na čijem je ona čelu je organizirala pet konferencija čiji su učesnici bili prtedstavnici lokalnih vlasti iz više od 40 zemalja, a za iduću konferenciju, najavila je, bit e pozvana i Bosna i Hercegovina.

Li Xiaoling je podsjetila na jučerašnji sastanak kineske delegacije s premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom koji je izrazio opredjeljenje za suradnju u oblasti ekonomije i turizma, poljoprivrede, gradskog prijevoza, industrije.

- Mislim da je prostor za suradnju veliki - riječi su Li Xiaoling.

Ona podsjeća da je prošle godine Bosnu i Hercegovinu posjetilo oko 50.000 turista iz Kine te najavila daljnju promociju ove zemlje kao poželjne destinacije.  

Ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping, učesnik današnjeg sastanka, podsjeća da je proteklog mjeseca, tokom njegove nastupne posjete potpredsjednici FBiH Meliki Mahmutbegović rečeno da su Bosna i Hercegovina i Kina kao susjedi iako su prostorno veoma udaljene.

 - Veliki značaj dajemo razmjeni sa Sarajevom - kazao je ambasador i naglasio da je to samo dio željene suradnje s Federacjom BiH odnosno drugim gradovima.

Ambasador je naglasio da je u tek započetom mandatu u BiH imao kontakte vezane za mogućnost bosanskohercegovačko-kineske suradnje u oblasti željezničkog prijevoza, turizma i drugim oblastima.

Ambasada Narodne Republike Kine uvijek je otvorenja za prijedloge, kazao je ovaj diplomata.

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, podsjećjući na dobru suradnju s kineskom ambasadom i od ranije, naglasila je da se raduje napretku Kine kao svjetske sile koja se otvorila prema svijetu.

- Pred nama je puno prostora za suradnju. Sarajevo nudi mnogo toga interesantnog za posjetioce - kazala je Mahmutbegović i dodala da sigurno ima interesa i za posjete bh. građana Kini.

Mahmutbegović je gostima poklonila mapu iz vremena ratne opsade Sarajeva, najduže opsade  poslije Drugog svjetskog rata, iz perioda 1992-1995.

-  Uspjeli smo odbraniti antifašističke vrijednosti i želimo graditi bolju budućnost sa svim građanima Bosne i Hercegovine, uz pomoć, između ostalog i Kine - rekla je Mahmutbegović.

Načelnik općine Centar u Sarajevu Nedžad Ajnadžić je predložio bratimljenje te općine s nekim od važnijih kineskih gradova. U infrastrukturnom zamahu, dodao je, poželjne su kineske investicije kao i svako isukustvo za suradnju u naučnoj, ekonomskoj, privrednoj, turističkoj i drugim oblastima, a naročito u sferi IT i Smart gradova.

Ajnadžić je izrazio spremnost za zajedničko infrastrukturno uređenje parka kinesko-bosanskohercegovačkog prijateljstva u centralnoj sarajevskoj općini.

Načelnik Novog Grada Semir Efendić je kazao da ta lokalna zajednica ima više bratskih gradova u svijetu te izrazio spremnost za takav oblik suradnje i s nekim od kineskih lokalnih zajednica. 

Također je izrazio spremnost za suradnju i razmjenu projekata koji su od interesa za lokalne zajednice dviju zemalja.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara