-

Napravljena je teorija da konzumiranje manjih, ali češćih obroka pomaže da dođe do gubitka težine. U teoriji, konzumiranje čestih obroka povećava fenomen pod imenom termički efekat hrane, čiji su rezultati u većoj količini energije, koja se utroši nakon konzumiranja hrane. Štaviše, neki postulati obrazlažu da više obroka tokom dana sprječava organizam u ulaženje u fazu gladovanja i žudnje za hranom, držeći time metabolizam stalno povišen.

Česte su spekulacije da je često konzumiranje hrane korisno za anabolizam, što se takođe bazira na premisi od ograničenju koliko proteina može da bude iskorišteno za maksimalnu sintezu proteina.

Ipak, efikasnost konzumiranja češćih obroka nije uspostavljena i otkrivena u naučnim studijama. U pokušaju da stekne jasne činjenice o ovoj temi, laboratorija Breda Schoenfeld je sprovela meta-analizu, u kojoj je istraživala podatke iz svih studija o frekventnim obrocima.

BITNA NAPOMENA

U toku istraživanja, obrađivane su sve studije na engleskom jeziku, koje su obrađivale ovu temu. Bilo je veoma bitno da su studije trajale najmanje dvije nedjelje, kao i da su prijavljene tjelesne proporcije prije i poslije studije, kao i da ispitanici imali manje od 18 godina.

Također je bilo veoma važno da su u sprovedenim studijama mjereni efekti konzumiranja najmanje 3 ili manje obroka dnevno, a nasuprot tome efekti konzumiranja više od 3 obroka u toku dana.

REZULTATI

Istraživanjem i analiziranjem 15 studija, koje su ispunjavale sve kriterijume, došlo se do rezultata da ne postoje efekti brojnih obroka tokom dana na tjelesnu težinu. Ipak, inicijalne analize su pokazale pozitivnu asocijaciju između čestih obroka i redukcije tjelesnih masnoća.

Analiza osjetljivosti je pokazala da jevsamo jedna dvonedjeljna studija Iwao pokazala visoko efektne rezultate, a kada je ova studija pomjerena iz istraživanja, efekat čestih obroka nije više bio toliko značajan.

Takođe, procenat tjelesnih masnoća je prvobitno pokazan korelaciji sa velikim smanjenjem procenta tjelesne masti, ali su rezultati jedne studje pokazale izrazito velike rezultate. Postojala je tendencija za značajno povećanje indeksa tjelesne mase sa povećanjem učestalosti obroka, ali se ovo ipak pokazalo kao rezultat prvenstveno jedne jedinstvene studije.

KRAJNJI ZAKLJUČCI

Rezultati ove analize ne podržavaju direktnu kolrelaciju čestih obroka i tjelesne mase, dok je kalorijski i sadržaj makronutrijenata sličan. Teorija da učestali obroci povećavaju termogenezu nakon jela je suštinski pogrešna. Također ne postoje evidencija da tijelo zapada u fazu žudnje za hranom ako ne unese hranu u organizam nekoliko sati.

Broj dnevnih obroka izgleda da nema mnogo uticaja na bilo koju promjenu u tjelesnim masnoćama. Odluka o tome koliko ste jeli sa ove tačke gledišta treba da potekne od ličnih preferencija: ako otkrijete da imate koristi od režima ishrane sa češćim obrocima onda se toga pridržavajte, ali ako više volite da jedete manje učestalo i to je ok.

Najvažniji faktor u tom pogledu je postizanje negativnog energetskog balansa, kao i obezbjeđivanje konzumiranja adekvatnih dijetetskih proteina.

Iako naša analiza nije pokazala razliku između čestih jela i gubitka tjelesne težine, postoji logičan osnov za hipertrofičnu korist konzumiranja nekoliko obroka na bazi proteina, koji su uključeni u vaš ritam teninga. Anabolički efekti obroka će trajati najviše 6 sati.

Konzumiranje najmanje 3 obroka na svakih 5 do 6 sati se čini optimalnim da se sinteza proteina zadrži stalno povišenim, kao i maksimalni prirast proteina mišićima, ali je i za to svakako potrebno više analiza u budućnosti.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara