-

1.  marta 2019. godine obilježeno je godina dana od donošenja propisa o prenosivosti usluga internetskih sadržaja koji su Evropljanima omogućili da putuju Evropskom unijom putem svojih online pretplata. Istraživanje Eurobarometra potvrđuje da su pravila donijela značajnu korist Evropljanima.

Uredba o prekograničnoj prenosivosti usluga mrežnog sadržaja stupila je na snagu prije tačno godinu dana. Cilj je novih pravila poboljšati način na koji Evropljani imaju pristup i koriste svoje online pretplate na sadržaj kada putuju ili privremeno borave u drugoj evropskoj zemlji. Prenosivost, zajedno s mobilnim roamingom i uklanjanje neopravdanog geoblokiranja, temelj je politike Evropske komisije za jedinstveno tržište.

-

Godinu dana kasnije, većina ispitanika u EU zna za prekograničnu prenosivost usluga mrežnog sadržaja. Više od dvije trećine ispitanika (68%) u dobnoj skupini od 15 do 24 godine kaže da su svjesni da mogu pristupiti plaćenim pretplatama za usluge online sadržaja dok putuju u druge zemlje EU.

-

Istraživanje pokazuje da sve veći broj ljudi ima pretplatu za pristup sadržaju na mreži. 41% ispitanika koji koriste internet za pristup sadržaju imaju plaćenu pretplatu na audiovizualni sadržaj kao što su filmovi, serije ili TV (osim sportskih) i 26% na muziku. U anketi provedenoj u januaru 2015. godine, slično pitanje mjerilo je manji dio ispitanika koji su naveli da su platili online pretplatu (20% za audiovizualni sadržaj i 12% za muziku).

Zanimljivo je napomenuti da za Evropljane koji putuju često potvrđuju važnost pravila za svoja putovanja. Gotovo polovina (49%) Evropljana koji imaju besplatnu ili plaćenu pretplatu za usluge online sadržaja i koji su putovali u EU, pokušali su joj pristupiti prilikom posjeta drugoj zemlji EU. Trećina ispitanika izjavljuje da je najduže koristila svoju pretplatu dok je u drugoj zemlji EU do sedam dana (33%), dok nešto manje od četvrtine ispitanika kaže da je koristilo svoje pretplate između sedmice i dvije sedmice (24%). ). Većina ispitanika (58%) kaže da je pristup plaćenim pretplatama iz druge zemlje EU dobro funkcionisao.

Preko četiri od deset (43%) onih koji nemaju plaćenu pretplatu na usluge mrežnog sadržaja kažu da smatraju da je važno moći pristupiti ovoj pretplati dok putuju u drugoj zemlji EU. Mladi ispitanici imaju veću vjerovatnost da to smatraju važnim, s tim da 69% onih u dobi od 15 do 24 godine i 52% onih u dobi od 25 do 39 godina kažu da bi, ako bi ubuduće uzeli plaćenu pretplatničku uslugu, bilo važno da mogu pristup u nekoj drugoj državi članici.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara