-

Evropska komisija danas će pokrenuti novu inicijativu za praćenje cijelog sistema vladavine prava u BiH, od agencija za provedbu zakona do sudova, saopćeno je danas iz Delegacije EU u BiH.

- Vladavina prava je ključna u procesu proširenja i u središtu je tekuće pripreme Mišljenja Evropske komisije po zahtjevu BiH za članstvo u EU. Inicijativa će se fokusirati na praćenje i procjenu djelotvornog provođenja reformi u oblasti vladavine prava i jačanje odgovornosti u lancu vladavine prava u BiH, uz puno poštivanje nezavisnosti pravosuđa - navodi se u saopćenju.

Kako je navedeno, inicijativa počinje u aprilu i trajat će do kraja novembra 2019. godine.

- Rajnhard Pribe (Reinhard Priebe), bivši direktor u Evropskoj komisiji i iskusni ekspert u oblasti vladavine prava, predvodit će ovu inicijativu i dati Komisiji, vlastima u BiH i javnosti svoje mišljenje i preporuke u vezi s vladavinom prava u BiH. Pribe ove sedmice boravi u BiH radi prikupljanja činjenica te će se susresti s relevantnim predstavnicima vlasti i pravosudnih institucija, uključujući i agencije za provođenje zakona na državnom, entitetskom i nivou Kantona Sarajevo. Također će se susresti sa predstavnicima zemalja članica EU i međunarodne zajednice, kao i predstavnicima civilnog društva. Uz učešće više eksperata, uslijedit će aktivnosti usmjerene na praćenje suđenja, provođenje ranijih preporuka EU u vezi s borbom protiv teških oblika kriminala i nove misije stručne analize (eng. peer review) sa agencijama za provođenje zakona - ističe se u saopćenju.

Na kraju se navodi da će inicijativa za vladavinu prava završiti sveobuhvatnom „Konvencijom o vladavini prava“, koja je planirana da najesen okupi institucije sa svih nivoa vlasti, civilno društvo i akademsku zajednicu iz svih dijelova zemlje.

- Nakon toga će Pribeov izvještaj i preporuke biti predstavljeni i bit će predmet diskusije na sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju krajem 2019. godine - zaključuje se u saopćenju.

Izvor: Informativa.ba, Avaz
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara