-

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković rekao je kako on u potpunosti stoji iza odluka rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja kada je riječ o vršiteljici dužnosti dekanese Medicinskog fakulteta.

"Rektor je u potpunosti zakonito smijenio Semru Čavaljugu i sud je odbio sve njene zahtjeve za mjere osiguranja. Za nas kao osnivača jedini sagovornik je rektor Univerziteta u Sarajevu. Naravno, mi poštujemo dignitet i samu instituciju Medicinskog fakulteta koji je najstarija članica UNSA i zaista sa jakom pozadinom", rekao je Konaković. 

On je rekao da je do sada održano nekoliko sastanak u vezi s ovom temom i da tvrdi kako je menadžment Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) ovladao Medicinskim fakultetom u Sarajevu. 

"Mi smo napravili greško na način da smo u zakonu predvidjeli da većinu u Nastavno-naučnom vijeću Medicinskog fakulteta čine kliničari, odnosno ljudi koji rade na KCUS-u. Dešava se paradoks da federalna institucija upravlja procesima na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, naravno u liku i djelu direktorice KCUS-a profesorice Sebije Izetbegović", kazao je Konaković. 

Konaković je rekao da je zakonska greška i što je KCUS jedina nastava baza za oblast medicine što nije prirodno. 

"Imamo danas činjenicu da vrhunski doktori Ismet Gavrankapetanović, Mirsad Kacila, Kemal Dizdarević, Hasan Tanović, Senad Maksić i Mirza Biščević ne mogu da rade na fakultetu zato što nisu uposlenici KCUS-a. Imamo situaciju u kojoj naše mlade ljude ne uče najbolji", rekao je Konaković. 

On je kazao da se na sastanku koji je održan u ponedjeljak, a na kojem su prisustvovali predstavnici Vlade KS, Medicinskog fakulteta i KCUS-a, pojavio u svojstvu predsjedavajućeg Skupštine KS. 

"Ja sam predsjedavajući Skupštine KS koja je po Ustavu KS najviši zakonodavni organ. Istina je da je tu bilo varnica i da je profesorica Izetbegović negodovala mom dolasku, ali to mi je potpuno nebitno. Ne isključjem da profesorica možda nije bila informisana o sastavu delegacije koja će tu biti", kazao je Konaković. 

Konaković smatra da je Škrijelj zauzeo dobar stav na sastanku jer sastanak nije bio predviđen u širokim delegacijama. Kako kaže, rektor nije čekao njega već predstavnike UNSA. 

"Za nas je ovlašteni sagovornik za dalje razgovore prvi čovjek UNSA, on se zove rektor i trenutno je to Rifat Škrijelj. Zaista ćemo se potruditi da brzim izmjenama zakona dovedemo u stanje reda ovu situaciju na Medicinskom fakulteta", rekao je Konaković. 

Na drugoj strani, Vlada KS i Ministarstvo pravde KS stava su da je Čavaljuge vršiteljica dužnosti dekanese sve dok njeno ime stoji u Sudskom registru. Konaković je ovim povodom rekao da se treba gledati šira primjena zakona. 

"Nepoštivanje odluka rektora je nepoštivanje zakona. Rektor je donio zakonitu odluku i smijenio Čavaljugu, a onda je NNV ponovo imenovalo Čavaljugu za vršiteljicu dužnosti dekanese. Istu stvar smo imali u procesu imenovanja komesara MUP-a KS kada je smjenjeni komesar Mevludin Halilović namjeravao drugog smjenjenog komesara Vahida Ćosića vratiti na mjesto, ali Zakon o MUP-u to ne predviđa i ne dozvoljava. To ćemo slično napraviti i u Zakonu o visokom obrazovanju", kazao je Konaković. 

On dodaje da je i Nermin Sarajlić upisan u Sudski registar kao vršitelj dužnosti dekana te da i on može predstavljati Medicinski fakultet. Ocijenio je da u ovom slučaju postoji sporost suda koji nije još implementirao odluku rektora, a koji odlučuje ko će biti upisan u Sudski registar kao dekan. 

"Insistirat ću na tome da se nekoliko izmjena Zakona o visokom obrazovanju koje će otkočiti proces na Medicinskom fakultetu vrlo brzo stave u proceduru", rekao je Konaković.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara