Afekt s moje strane proizvod je provokativnog i drskog ponašanja, napisao je predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad

-

Predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad Huso Ćesir uputio je danas pismo javnosti nakon prošlosedmičnog fizičkog napada na fotoreportera Žurnala Adija Kebu.

Kako je u saopćenju poručio Ćesir, u svoje lično ime, i u ime preduzeća "Bosnaplast" d.o.o. Sarajevo, čiji je vlasnik i direktor, izražava žaljenje zbog načina na koji je u četvrtak, 28. marta 2019. godine, oko 13 sati zaustavljeno neovlašteno i nezakonito snimanje firme novinara Žurnala, sa udaljenosti od šest do sedam metara od kapije preduzeća. 

Ćesirovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

- Reakcija je bila spontana, neprimjerena i jedini cilj joj je bio da se zaustavi snimanje firme i prostora u njoj. Tom prilikom nije bilo nikakvog fizičkog kontakta sa osobom koja je snimala, već se isključivo nastojalo prekinuti snimanje, što je na kraju i učinjeno. Afekt s moje strane proizvod je provokativnog i drskog ponašanja snimatelja i njegovog odbijanja mog poziva da uđe u krug preduzeća kako bismo se dogovorili o tome šta hoće i treba da snimi, odgovarajući da je on u javnom prostoru i da može raditi šta hoće. Na ponovno upozorenje da nema pravo snimati privatni prostor niti iz javnog prostora, isti je nastavio snimati uzduž proizvodne hale i došao do druge kapije preduzeća, kroz koju sam tako iziritiran izašao, došao do snimatelja i prekinuo njegovo snimanje. 

Prema članu 189. Krivičnog zakona FBiH, neovlašteno snimanje privatnog prostora nije dozvoljeno te se smatra krivičnim djelom za koje je propisana kazna i do tri godine zatvora. Naravno da smo za ovo nedjelo pokrenuli krivičnu prijavu kod nadležnog suda. Ovaj nemili događaj iz prošle sedmice je zapravo započeo još prije dvije godine, kada su nas građani i komšije iz blizine preduzeća obavijestili da se u blizini njihovih kuća često parkiraju automobili iz kojih se snima proizvodni pogon, skladište firme i obje kapije, često i po 24 sata dnevno. 

Pokušali smo u više navrata saznati o čemu se radi, ali se vozilo svaki put udaljilo s lica mjesta. Zabilježeni registarski broj tablica je E49-J-156 i iste tablice su prebacivane na više različitih automobila marke Toyota Yaris, Seat, Peugeot 206 itd. Na naš upit ko je vlasnik ovih tablica, iz policije su nam odgovorili da taj broj nije u sistemu.

Firma "Bosnaplast" d.o.o. svoj proizvodni program i funkcioniranje firme sa svim službama, alatnicom, servisom, laboratorijem itd. ostvaruje u svom vlastitom prostoru. Taj prostor kupili smo putem aukcije (javne licitacije) od Kantonalnog Suda u Sarajevu 2004. godine, i to nakon pet pokušaja Suda da pronađe kupca za imovinu na lokaciji gdje se i danas nalazimo. Posebno napominjemo da nikada nismo učestvovali u procesu privatizacije, a registrirani smo u Sarajevu 1998. godine.

Osnovna djelatnost firme je prerada polimera (plastike), gdje se kroz visokotehnološki proces hemijske i termičke obrade metodom ekstruzije i brizganja polimera stvara nova vrijednost u vidu preko hiljadu vrsta proizvoda. Godišnje preradimo od dvije do četiri hiljade tona repromaterijala, od čega se najviše proizvode cijevi za transport vode i odvodnje plina, cijevi za optičke i elektro kablove, potrebnog spojnog asortimana, zatim plastičnih elemenata za automobilsku industriju, plastenika, itd. 

Kupci naših proizvoda su javna i privatna preduzeća koja se bave izgradnjom infrastrukture, lokalne zajednice, humanitarne organizacije, pojedinci koji su u izgradnji vlastitih objekata, preduzeća koja se bave izgradnjom stambenih i privrednih objekata, kao i preduzeća i gazdinstva koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom. 

Za dvadeset godina postojanja "Bosnaplasta" proizveli smo više od pedeset hiljada kilometara cijevi raznih profila i raznih namjena koje su danas u funkciji. Naše proizvode plasiramo oko 50% kroz izvoz u zemlje EU, Afrike i Azije, a 50 posto na domaće tržište. Jedina smo firma u Kantonu Sarajevo koja proizvodi cijevi i plastenike, ali i pored toga prema logici Žurnala i njemu sličnih medija te proizvode ne bi smijela kupovati javna preduzeća, pa ni kroz procedure javnih nabavki. Deset puta je više slučajeva javnih nabavki kada naše ponude nisu izabrane, ali takvi slučajevi Žurnal ne zanimaju. Mi za razliku od Žurnala novac ne dobivamo od stranih ambasada i NVO, nego egzistenciju svojih uposlenika osiguravamo proizvodnjom i prodajom naših proizvoda na tržištu.

S pravom se pitamo ko i zašto nas tajno snima tražeći ovdje lopove i lopovske radnje? Kome to treba? Zanimljivo je istaći kako istraživači Žurnala nisu primjetili pustošenje državne firme "GP Bosna" koja se nalazi odmah do firme "Bosnaplast", da svoje istraživačke sposobnosti dokažu u firmi u kojoj više niko ne radi i nema im ko zabraniti snimanje i za dvije minute oduzeti i vratiti im njihovu istraživačku kameru. 

Bilo kako bilo, povodom ovog nemilog događaja imam posebno zadovoljstvo iskreno zahvaliti ambasadama: kineskoj, njemačkoj, engleskoj, francuskoj, italijanskoj, iranskoj, turskoj, palestinskoj, kao i ostalima koji nisu izrazili podršku neugroženom snimatelju u njegovoj nezakonitoj radnji u svrhu i za račun reketaškog novinarstva.

Imamo obavezu povodom ovog slučaja uputiti poziv mentalno (intelektualno), moralno i stručno unakaženoj Vladi Sarajevskog kantona, posebno premijeru i ministru privrede da, umjesto podrške počiniocima krivičnog djela (neovlašteno snimanje od reketaškog snimatelja), upute prave istraživačke novinare u preduzeća poput GP "Bosna" da im pomognu. Možda će tamo otkriti ono što traže u preduzeću "Bosnaplast" -  piše u Ćesirovom saopćenju.

Podsjećamo, Huso Ćesir je fizički nasrnuo na fotografa Žurnala Adija Kebu koji se nalazio na radnom zadatku. Kako navode iz portala Žurnal, Kebo je fotografirao ulaz u Ćesirovu firmu "Bosnaplast" - o čijem poslovanju su ranije izvještavali. U trenutku napada fotograf se nalazio na trotoaru prekoputa firme, na javnoj površini.

Fotograf Žurnala je čitav napad uspio zabilježiti kamerom. Kao što se na snimku može vidjeti, još dok je prilazio fotografu Žurnala, Ćesir je prijetio da će mu razbiti kameru.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara