Delegacije SNSD-a i PDP-a, predvođene predsjednicima Miloradom Dodikom i Branislavom Borenovićem održale su danas sastanak u Banjaluci, na kojem su razgovarale o učešću PDP-a u državnoj vlasti.

Dvije važne teme

Obraćajući se nakon sastanka novinarima, Dodik je kazao da je razgovarano o dvije važne teme - učešću u vlasti na zajedničkom nivou i međunarodnoj saradnji i analizi situacije u RS-u i BiH.

Obje stranke, kako je rekao, iznijele su svoje osnovne zahtjeve i saglasile se da će nastaviti u kontinuitetu da razgovaraju i na dnevni red stavljaju teme važne za RS i BiH.

Prema Dodikovim riječima, SNSD je zainteresovan da sa PDP-om uđe u vlast na nivou BiH, te da se konačan stav te stranke očekuje početkom naredne sedmice.

U RS-u, navodi Dodik, PDP ostaje opozicija, te dodaje kako je važno da politička reprezentacija iz RS-a u Sarajevu bude sveobuhvatna i djeluje jedinstveno.

- Ako ne uđemo zajedno u vlast, spremni smo da radimo na konsenzusu o važnim pitanjima. Јedno takvo je MAP koji forsiraju Bošnjaci - naglašava Dodik.

Poručuje kako je stav stranke na čijem je čelu o vojnoj neutralnosti jasan i da ona neće glasati za aktivaciju MAP-a, koji, kako je rekao, forsiraju Bošnjaci, umjesto da forsiraju formiranje Vijeća ministara BiH.

- Nećemo ući u formiranje komisija dok god se ne formira Vijeće ministara. Smatramo da od aprila SNSD mijenja svoju politiku djelovanja na nivou BiH ako ne bude formirano Vijeće minsitara - navodi Dodik.

SNSD i PDP su, kako je rekao, dogovorili da na političkom i tehničko-stručnom nivou rade zajedno na izradi prijedloga novog Izbornog zakona.

- Predložit ćemo i ostalim političkim partijama iz RS-a da se okupimo i pokušamo da to bude naš jedinstven prijedlog - dodaje Dodik.

Odbio ministarsku poziciju

Lider PDP-a Branislav Borenović današnji sastanak ocijenio je veoma važnim, jer su, kako je kazao, dvije stranke nakon deset godina sjele i razgovarale, što je veoma značajno za demokratiju i odnose unutar RS-a i BiH.

- Mi smo opoziciona stranka u NSRS, a SNSD je ključna vladajuća stranka, ali smo pokazali tu vrstu političke zrelosti da sjednemo i razgovaramo i o zajedničkim institucijama BiH, ali i o viđenju političke situacije ove dvije političke stranke - poručio je Borenović.

Potvrdio je da mu je SNSD ponudio ministarsku poziciju u Vijeću ministara, te da je tu mogućnost odbacio, "pokazujući na taj način da ne mora sve da bude u pozicijama i funkcijama, već i u politici i nekom budućem djelovanju u interesu svih građana i naroda koji žive u RS-u i očekuju od nas da bolje radimo svoj posao".

Ocijenio je vrlo važnim što su SNSD i PDP postigli širok konsenzus oko nekoliko ključnih pitanja, a jedno od njih je i Izborni zakon.

- Bilo bi dobro da u ovoj neizbornoj godini usvojimo Izborni zakon i izborna pravila koja će onemogućiti bilo kakve izborne manipulacije i prevare, već da stranke dobijaju podršku građana na bazi njihovih realnih osnova - rekao je Borenović.

Također je dogovoreno, kako je naveo, da se pokuša riješiti pitanje jednog sveobuhvatnog parlamentarnmog nadzora, ali i praćenja rada javnih medija koji su u vlasništvu NSRS, odnosno RS-a.

- Mislim da je izuzetno važno da smo dogovorili da bi se mogla formirati jedna parlamentarna komisija. PDP ima jedan prijedlog koji vidim da je od strane SNSD-a korektno u ovoj fazi prihvaćen, i očekujem da bi to moglo dati svoj efekat u narednim danima ili sedmicama - poručuje Borenović.

Potencira kako je bitno i da se pokuša zakonski riješiti pitanje rada i djelovanja političkih stranaka, „da i tu unesemo što više reda“.

- Ključna poruka je da svi insistiramo na tome da imamo više reda, da smo spremni da prihvatimo i rješenja koja dolaze od drugih političkih stranaka kada su u pitanju i RS i BiH - kazao je predsjednik PDP-a.

Obaviješten je od SNSD-a, kaže, da nema formiranja parlamentarnih titela i komisija na nivou oba doma, niti zajedničkih komisija, što znači da parlamenti neće moći da rade.

- Ja tu razumijem stav SNSD-a koji na taj način hoće da kaže da treba što prije formirati Vijeće ministara BiH. S naše strane, očekujemo da se Vijeće ministara što prije formira. Postoje izborni pobjednici koji imaju dovoljno kapaciteta da formiraju Vijeće ministara i s te strane PDP nema dilema da taj posao treba što prije završiti i tu neku vrstu mrcvarenja što prije privesti kraju - zaključuje Borenović.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara