Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i zamjenik predsjednika Suda BiH sudija Davorin Jukić danas su u Vijećnici potpisali Memorandum o saradnji.

Njime su definisani ciljevi i uslovi međusobne saradnje u aktivnostima, projektima, programima i oblastima od zajedničkog interesa, a u vezi sa uspostavljenim Informativnim centrom o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sarajevo.

Imajući u vidu mandat Informativnog centra o MKSJ Sarajevo, koji, između ostalog, uključuje i pružanje podrške pravnim stručnjacima, kao i činjenicu da Sud BiH u svom radu slijedi i unaprijeđuje nasljeđe MKSJ i vladavinu prava u BiH, uspostava saradnje na partnerskim osnovama je od obostrane važnosti za obje institucije.

„Ovakvi sporazumi doprinose jačanju mandata i misije Informativnog centra MKSJ Sarajevo. Uvjereni smo da će osoblje Suda BiH, na bazi ove naše saradnje, iskoristiti resurse Centra, te da će međusobna saradnja i realizacija zajedničkih projekata u konačnici rezultirati i digitalizacijom arhivske građe u predmetima ratnih zločina koji su se vodili pred Sudom BiH“, rekao je gradonačelnik Skaka.

Potpisanim Memorandumom Sud BiH dobija mogućnost korištenja resursa Informativnog centra o MKSJ, uključujući pristup i pretraživanje online baza podataka Haškog tribunala, korištenje dostupne bibliotekarske građe, kao i prostora Centra za potrebe održavanja stručnih edukacija, savjetovanja i sličnih aktivnosti koje organizuje Sud BiH. S druge strane, Sud BiH će osigurati učešće sudija i stručnog osoblja Suda u informativnim i edukativnim događajima koje organizuje Informativni centar o MKSJ Sarajevo u okviru provedbe svog mandata.

Od posebnog značaja su i odredbe Memoranduma kojima su potpisinici definirali način organizovanja zajedničkih projekata, kao i apliciranja na domaće i međunarodne projekte koji podržavaju područje međusobne saradnje.

 

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara