-

Nije tajna da se riba u BIH jede u premalim količinama u odnosu na neke druge mediteranske zemlje, a osim visoke cijene, razlog je i to što se mnogima ne da čistiti i filetirati ribu. No, nema razloga zašto biste si pretjerano komplicirali život, kada ribu možete peći i u komadu, a okus će, obećajemo vam, biti božanstven.

Pečenjem u komadu riba zadržava sve svoje okuse, ukoliko znate pravilan način pripreme. Slavni chef i veteran kulinarske emisije 'Top Chef Masters', Rick Moonen, otkriva kako je pečenje ribe u komadu ukusnija i zapravo puno lakša opcija, pogotovo za početnike. Slavni chef otkrio je za The Huffington Post kako korak po korak pripremiti savršeno pečenog brancina, koji pripada u kategoriju najjednostavnijih riba za pripremu.

Riba u škartocu

Ako se želite osigurati da okusi ne iscure, ribu možete omotati u papir za pečenje. U tom slučaju začinite posložite na ribu. Rasporedite narezani komorač, kapare, sušene rajčice, zelene masline te zalijte maslinovim ulje i prošekom. Ribu posolite i popaprite, dobro zamotajte i zavežite konopcem. Prebacite u lim za pečenje i pecite na istoj temperaturi otprilike isto vrijeme. Kad je riba pečena, izvadite je iz pećnice i pustite da tako zapakirana odstoji neko vrijeme. Prije posluživanja ribu pospite grančicama komorača i poslužite u komadu uz dodatak priloga.

 Riba u soli

Očišćenu i posušenu ribu stavite u pleh prekriven slojem soli debljine 1 cm. U tako pripremljen pleh položite ribu i prekrijte je ostatkom soli u kojoj ste pomiješali umućena bjelanjka (2 bjelanjka dovoljna su za 1 kg ribe). Pazite da je riba potpuno prekrivena, jer ovaj sloj štiti površinu od direktnog izvora topline, pa se riba na taj način ravnomjerno peče. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C otprilike 45 minuta. Nožem razbijte zapečeni sloj soli, izvadite ribu, premažite je maslinovim uljem i poslužite na pladanj zajedno s prilogom. Uz ribu servirajte i preljev od maslinovog ulja, češnjaka, limuna i peršina.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara