-

Ministar finansija Kantona Sarajevo Amel Kovačević (Narod i pravda) je, uoči aukcije trogodišnjih obveznica s polugodišnjom isplatom prinosa, zakazane za 26. februar 2019. godine na Sarajevskoj berzi, kazao da će Kanton Sarajevo od potencijalnog zaduženja finansirati konkretne projekte u rješavanju imovinskopravnih odnosa za izgradnju saobraćajnica i stambenih kompleksa.

Ministar finansija Kantona Sarajevo Amel Kovačević (Narod i pravda) je, uoči aukcije trogodišnjih obveznica s polugodišnjom isplatom prinosa, zakazane za 26. februar 2019. godine na Sarajevskoj berzi, kazao da će Kanton Sarajevo od potencijalnog zaduženja finansirati konkretne projekte u rješavanju imovinskopravnih odnosa za izgradnju saobraćajnica i stambenih kompleksa.

Navodi kako razumije raspoloženje javnosti kada je riječ o neodgovornom zaduživanju javnog sektora putem prodaje trezorskih zapisa i obveznica za budžetsku potrošnju, napominjući da je to neprimjereno i neadekvatno u vremenu u kojem živimo jer ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost društvu. Međutim, napominje da je emisija obveznica koju Kanton Sarajevo priprema u potpunosti namjenski opravdan i investiciono orijentiran projekat.

Projekti koji treba da se isfinansiraju

– Izgradnja i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na primarnim gradskim saobraćajnicama u iznosu od 8.240.000 KM;
– Izgradnja tramvajskih stajališta za kontrolisanu naplatu i uvođenje ITS u iznosu od 3.500.000 KM;
– Predinvestiranje u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i izgradnje i primarne materijalne infrastrukture za pokretanje kolektivne i individualne stambene izgradnje u skladu sa usvojenom prostorno-planskom dokumentacijom na području KS u iznosu od 1.200.000 KM.

Na saobraćajnu infrastrukturu odnosi se 90,73 posto dok se na stambenu izgradnju odnosi 9,27 posto planiranih sredstava.

Upitan zašto navedeni projekti nisu finansirani iz budžeta, Kovačević odgovara da je to zbog činjenice da je budžet opterećen drugim stavkama.

“Gotovo 50 posto budžeta dajemo na plate. Jednostavno, nemamo dovoljno prostora za investicione cikluse koje društvo treba. Zato želimo da iskoristimo svoju kreditnu sposobnost da pojačamo investicione cikluse u KS. To će donijeti pozitivne efekte. Krenut će investicioni ciklus koji će osigurati dodatne prihode PDV-a i omogućiti punjenje kasa, ali ćemo realizacijom datih investicija rasteretiti saobraćaj u gradu i potaći izgradnju građanima cjenovno pristupačnijih stambenih jedinica. To je sasvim opravdana priča i nadam se da će biti uspješna. Kanton Sarajevo kao emitent obveznica jeste ekonomski najpotentniji region BiH. Samo u 2017. godini 6,6 milijardi KM je kreirano BDP-a. To je respektabilna ekonomska snaga koju će investitori, nadamo se, prepoznati”, ističe Kovačević.

Prema njegovim riječima, Kanton Sarajevo iz godine u godinu ima sve veći budžet i kontinuirano sanira deficit.

“‘To je jedna odlična prilika i za finansijski sektor koji ima potrebu da investira svoja likvidna sredstva u različite vrijednosne papire i na taj način pospješi razvoj tržišta vrijednosnih papira. S druge strane, ova aukcija omogućava pojedincima da svoju ušteđevinu na jedan drugačiji način investiraju, gdje će im jedan likvidan, solvetnan emitent kao što je Kanton Sarajevo omogućiti da zarade konkurentne prinose po datim obveznicima. Iz tog razloga plediram na građanstvo da razmisli o mogućnosti investiranja u ovakav vid vrijednosnih papira – ekonomski najpotentnijeg dijela BiH – Kantona Sarajevo”, rekao je on.

“Mora se reći da je i do sada postojala finansijska disciplina u Ministarstvu finansija Kantonu Sarajevo kada su u pitanju nova zaduživanja. Investicioni projekti su se finansirali obveznicama. To su vrlo jasno definirani investicioni projekti”, kazao je Kovačević.

Dodao je da je Kanton Sarajevo javnim pozivom dao priliku svim zainteresovanim pravnim i fizičkim licima da učestvuju u anoninmnoj aukciji obveznica.

“Kanton Sarajevo ne preferira bilo kog učesnika. Cilj je prikupiti sredstva po najpovoljnijoj cijeni. Emisija obveznica kao način zaduživanja, to jest prikupljanja potrebnih finansijskih sredstava, odabran je nakon analiza provedenih u Ministarstvu finansija Ovaj oblik zaduživanja nam pomaže da na najefikasniji način maksimiziramo benefite za društvenu zajednicu”, zaključio je ministar Amel Kovačević.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara