-

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo u predmetu "Zadruga" protiv 32 osobe i četiri firme.

Zbog krivičnih djela organiziranog kriminala, zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave, nedozvoljenog korištenja ličnih podataka i pranja novca optuženi su Enisa Đalić, Sanel Đalić, Agencije za posredovanje pri zapošljavanju Leading i Eslider, posrednici Husein Borišić, Hasan Lojo, Amela Lojo, Šaćir Suljić, Alija Prašović, Srđan Badrov, Ibrahim Karavdić, Samira Kušljugić te Selver Geko i njegova firma Anadi i Adnan Karahasan i firma Simp-company koje su obavljale knjigovodstvene poslove za agencije. 

Adnan Karahasan ujedno je optužen i kao odgovorna osoba firme Hromadžić-company. 

Za zloupotrebu položaja ili ovlasti optuženi su Milan Bralović i Maja Bralović-Smith kao odgovorne osobe fime Mibral, Saliha Dervišević i Fahrudin Dervišević kao odgovorne osobe OD Obnova, Hadis Kustura i Ali Kadrić kao odgovorne osobe firme MHS, Nihad Bilić kao odgovorna osoba firme Best&Team, Alija Velagić kao odgovorna osoba firme Social net, Gabrijel Delić kao odgovorna osoba firme Deling, Senad Biberović kao odgovorna osoba firme Elmax-inžinjering, Omar Lačević odgovorna osoba firme Sikra Security, Alija Gadžo i Ejub Fako kao odgovorne osobe firme ANS DRIVE, Hajrudin Vlajčić kao odgovorna osoba GPD DRINA, Dubravka Vukadin kao odgovorna osoba firme Infosoft, Zijad Okanović i Melika Nezirovac kao odgovorne osobe Udruženja vjeroučitelja Sarajevo, Danijel Burazorović kao odgovorna osoba firme H&T Tehnika i Azra Fajić kao odogovorna osoba PRO.MED.CS.a.s. 

Prema navodima iz optužnice, Enisu i Sanela Đalić, inače vlasnici agencija za posredovanje pri zapošljavanju Eslider i Leading tereti se da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora s više stotina firmi "oprala" blizu 50 miliona maraka. 

Dakle, Đalići su sklapali ugovore s firmama o angažmanu studenata i đaka na osnovu kojih su firme na račun ove dvije agencije prebacivale novac, a da pritom niko od studenata i đaka nije bio stvarno angažiran. 

Novac uplaćen na račun agencija Đalići su podizali u gotovini te procenat oko 10 posto zadržavali za sebe, a ostatak vraćali odgovornim osobama firmi. 

Optužnica sadrži više od 3.500 stranica, predloženo je nekoliko hiljada materijalnih dokaza, planirano je saslušanje 571 svjedoka i pet vještaka. 

Inače, Tužilaštvo KS je u ovom predmetu istražne radnje provodilo u koordinaciji s MUP-om KS, Poreznom upravom Federacije BiH i finansijsko-obavještajnim Odjelom Državne agencije za istrage i zaštitu. 

Istraga protiv drugih osumnjičenih u predmetu "Zadruga" se nastavlja.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara