Jačanje 'mekih' vještina jedna je od najboljih investicija koje možete učiniti za sebe jer one nikad ne izlaze iz trenda”, napisao je u blogu urednik LinkedIn Learninga Paul Petrone

-

Prema analizi društvene mreže LinkedIn poslodavci u 2019. traže kombinaciju ‘tvrdih’ i ‘mekih’ vještina, a na vrhu popisa željenih vještina je kreativnost. Podaci se podudaraju s izvještajem Svjetskog gospodarskog foruma o budućnosti radnih mjesta u kojem se u zaključku navodi da će vrijednost “ljudskih“ vještine poput originalnosti, inicijative i kritičkog mišljenja vjerovatno rasti s napretkom tehnologija i automatizacije.

“Jačanje ‘mekih’ vještina jedna je od najboljih investicija koje možete učiniti za sebe jer one nikad ne izlaze iz trenda”, napisao je u blogu urednik LinkedIn Learninga Paul Petrone. “Osim toga, sve šira primjena umjetne inteligencije čini ‘meke’ vještine još važnijima jer su to upravo one vještine koje roboti ne mogu zamijeniti.”

Situacija na tržištu rada utječe na kompanije tako da one postaju sve otvorenije prilikom razmatranja kandidata za posao. Google, Apple, IBM i druge velike kompanije prilikom zapošljavanje više ne postavljaju uvjet da kandidati moraju imati sveučilišnu diplomu.

Umjesto traženja određenog stupnja stručne spreme i iskustva, poslodavci se fokusiraju na vještine kandidata. Štoviše, traže se sve složenije mješavinu vještina. Nove tehnologije kao što su automatizacija i algoritmi stvaraju nove visokokvalitetne poslove i gase druge, tako da će potražnja za takvim kompetencijama vjerovatno samo rasti. Potražnja za ‘tvrdim’ vještinama također održava sve snažniju digitalizaciju svijeta, a najviše se traže stručnjaci za računarstvo u oblaku i umjetnu inteligenciju.

Vještine ispred iskustva

-

“Vještine vrednujemo više od iskustva”, rekla je za CNBC Janelle Gale, potpredsjednica Facebooka zadužena ljudske resurse. “Prijavite se za posao ako imate relevantne vještine bez obzira na to što nemate pravo iskustvo, jer mi gledamo u dubinu. Tražimo kod kandidata ono što je zaista važno i čime može pridonijeti u poslu.”

Kod ‘mekih’ vještina nakon kreativnosti, prema LinkedInu, traže se vještine uvjeravanja, spremnost na saradnju, prilagodljivost i upravljanje vremenom. Svjetski ekonomski forum razmatrao je kako će se potražnja za navedenim vještinama razvijati u budućnosti, uz zaključak da će se na vrhu liste traženih vještina biti aktivno učenje, kreativnost i društveni uticaj.

Top 5 traženih ‘mekih’ vještina

  1. kreativnost
  2. sposobnost uvjeravanja
  3. spremnost na saradnju
  4. prilagodljivost
  5. upravljanje vremenom

Kada je riječ o ‘tvrdim’ vještinama, na vrhu su stručnjaci za računarstvo u oblaku jer sve više usluga i podataka migrira u oblak. Slijede stručnjaci za umjetnu inteligenciju te oni koji imaju sposobnost analitičkog razmišljanja, budući da firme moraju donositi odluke na temelju gomile podataka koji su im sada dostupni. Na četvrtom mjestu su oni koji znaju voditi ljude – motivatori, oni koji su vješti u rješavanju konflikata i lideri koji znaju postaviti i predočiti ciljeve. Na petom mjestu su stručnjaci za dizajniranje korisničkog iskustva koji olakšavaju ljudima da prihvate sve te nove tehnologije.

Top 5 traženih stručnih vještina

  1. računarstvo u oblaku
  2. umjetna inteligencija
  3. analitičko razmišljanje
  4. upravljanjje i odnosi s ljudima
  5. dizajniranje korisničkog iskustva

Kod ‘mekih’ vještina kreativnost i prilagodljivost su prvi put među najtraženijim vještinama dok su kod ‘tvrdih’ vještina novina na popisu stručnjaci za upravljanje ljudima. “Pojava ovih triju novih vještina upućuje na to da poslodavci prepoznaju važnost prihvaćanja modernih tehnologija, te da prepoznaju ograničenja tehnologije: da se ona ne može povezati s drugim ljudima, da ne može razmišljati ‘izvan okvira’, niti se može brzo prilagođavati novim prioritetima ili problemima”, rekao je Paul Petrone.

Svjetski ekonomski forum ističe i porast nestabilnosti kada je riječ o vještinama jer tehnologija mijenja profile mnogih trenutnih poslova i nameće zahtjeve za drugačijim kompetencijama. Procjenjuje se da će više od polovine svih zaposlenika u narednim godinama morati dodatno obučiti ili prekvalifikovati.

Ali, ako budete vodili računa o onome što poslodavci traže, imat ćete znatno veće šanse da ostanete u krugu onih koje poslodavci traže.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara