-

U Sarajevu je okončan sastanak delegacija SDA i SNSD-a. Foku razgovora bio je na implementaciji izbornih rezultata, ali nije bilo govora o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, niti o raspodjeli resora.

 

Početkom februara najavljen je novi sastanak dviju stranaka na kojem će se detaljnije razgovarati o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH od strane Predsjedništva BiH, te raspodjeli resora među koalicionim partnerima koji će biti u parlamentarnoj većini.

"Iskazali smo spremnost obje političke stranke da zajedno učestvujemo u radu novog saziva Vijeća ministara BiH", rekao je nakon sastanka zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović.

Prema njegovim riječima, delegacije su na današnjem sastanku konstatovale da proces formiranja vlasti treba ubrzati, te izrazile opredjeljenje da idu u tom pravcu.

Kako je rekao, napredak BiH ka EU i saradnja na poboljšanju odnosa između susjednih zemalja teme su oko kojih postoji saglasnost dviju stranaka.

"Otvorili smo mnoga pitanja. Postoji značajan broj onih oko kojih se slažemo, a postoje i ona oko kojih nemamo saglasnost, kao što je pitanje MAP-a, ali smo ostavili da ta pitanja dodatno otvorimo u februaru i da vidimo kako i u kojem pravcu se kretati. Postoji spremnost da se spusti lopta da uđemo ozbiljno u implementaciju izbornih rezultata i pokažemo spremnost i ozbiljnost da imenujemo mandatara Vijeća ministara. U februaru ćemo napraviti konkretne poteze u tom pravcu", istakao je Osmanović.

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac poručio je da je razgovarano o neophodnosti konstituisanja izvršne vlasti na nivou BiH.

"Mišljenja smo da nije dobro što se zakonski rokovi ne poštuju i što postoji izvjesna blokada u Predsjedništvu BiH. Definitivnog smo opredjeljenja da je za sve građane u ovoj zemlji najbolje da se vlast konstituiše od izbornih pobjednika u RS i FBiH", rekao je Košarac.

Konstatovao je kako se razgovaralo o brojnim pitanjima, te da dio njih nema saglasnost političkih struktura.

"Vjerujem da postoje određena pitanja oko kojij se trajno nećemo složiti, ali je sasvim izvjesno da u implementaciji izbornih rezultata treba poštovati volju birača, a to je da SNSD čini strukturu vlasti na zajedničkom nivou i u izvršnim organima, ali isto tako da se na temelju odnosa u FBiH iskristališe i definiše ko je taj ko će sa SNSD-om činiti zajednički nivo vlasti. Nesumnjivo je da SDA ima tu dimenziju i kredibilitet. Mi očekujemo da ćemo u februaru razgovarati o nekim drugim pitanjima", kazao je Košarac.

Prema njegovim riječima, postoji saglasnost obje stranačke delegacije da se poštuje slovo Dejtonskog sporazuma.

"Iskazali smo potrebu za jačim angažmanom oko evropskog puta BiH uvažavajući ustavne nadležnosti, te za razvojem regionalne saradnje. Postoji mnogo elemenata kako bi predsjedavajući Tegeltija mogao da napravi kvalitetan ekspoze i da ga ponudi poslanicima u Parlamentu BiH onda kada se proces deblokira u Predsjedništvu BiH i kada Predstavnički dom potvrdi imenovanje Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH", dodao je on.

Na pitanje novinara da li je na današnjem sastanku bilo razgovora o SNSD-ovom zahtjevu za smjenu Denisa Zvizdića iz rukovodstva Predstavničkog doma BiH, Košarac je odgovorio:

"Više puta smo rekli da ukoliko se nastavi sa blokadom i uslovljavanjem, te usložnjavanjem i negiranjem izborne volje birača, jedno od pitanja bude i pitanje Kolegijuma Predstavničkog doma".

On je ponovio da je stav SNSD-a vrlo jasan kada je u pitanju održavanja sjednica Predstavničkog doma BiH.

"Do izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara, Parlament BiH nema šta da radi", poručio je Košarac.

Da li ovakav stav SDA o MAP-u znači popuštanje u odnosu na ranije iznesene čvrste stavove članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića, znaće se vrlo brzo.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara