U Općini Ilidža je 22.januara 2019. prezentovan projekat “Uspostava i održavanje podataka adresnog registra na području općine Ilidža.”Adresni registar jeste evidencija svih ulica i kućnih brojeva stambeno-poslovnih objekata na području jedne lokalne zajednice . Adrese su do sada bile evidentirane u analognom obliku, a prednost novih adresnih registara je to što su u digitalnom obliku i koriste tehničke podatke digitalnog katastarskog plana i ortofotogrametrijskih snimaka. Riječ je o projektu u kojem su adresnim brojem označeni svi objekti na području cijele općine, uz uspostavu elektronske baze u kojoj su uneseni svi podaci uključujući i lokacija,  svih izgrađenih poslovnih i privatnih objekata. Uspostavljanjem adresnog registra  kompletirana je elektronska baza podataka za područje općine Ilidža koja će u narednom periodu biti korištena i uvezana sa drugim elektronskim sistemina i bazama.

Ovo je CILAP projekt koji se realizira u okviru saradnje između Federalne geodetske uprava za imovinsko-pravne poslove Federacije BiH, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske i Geodetske uprave Kraljevine Švedske „Lantmäteriet“.

Direktorica CILAP-a Anđa Zimić je rekla kako je osnovni cilj ovog projekta, putem efikasne zemljišne administracije doprinijeti ekonomskom i socijalnom razvoju, održivom tržištu nekretnina, održivom korištenju zemljišta i pristupanju Evropskoj uniji.

Na prezentaciji se obratio Željko Obradović, direktor Federalne geodetske uprave koji je čestitao Općini Ilidža na uspješno realizovanom projektu.

“Projekat je zajednički rađen sa švedskom vladom. Čestitam Općini Ilidža koji su svojim kapacitetima uradili ogroman posao. Više od 40 posto građana je bilo nastanjeno na adresama bb što je loš podatak. Putem ovog projekta koji je rađen dana imat ćemo jedinstvenu bazu podataka uvezanu u sistem katastarske evidencije “dodao je Obradović.

Načelnik Općine Ilidža prof.dr. Senaid Memić izrazio je svoje zadovoljstvo urađenim poslom ističući da struka koja je uradila posao ima najveće zasluge.

“Iskreno se nadam da se približavamo Evropi a ja želim da budemo i bolji” naglasio je Memić.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara