Korištenjem jednostavnog softvera možete dobiti mnogo bolji uvid u ličnu potrošnju i bolje planirati budućnost

-

Januar je i odlučili ste bolje pratiti svoje osobne financije, ali niste kako početi. Možete, naravno, kupiti računovodstveni softver, potražiti online uslugu ili provjeriti kakve vam opcije za upravljanje novcem nudi vaša banka. No, postoji vrlo jednostavna, besplatna, a vjerovatno i najbolja opcija: da sami izradite tablicu za praćenje kućnog proračuna.

Čak i ako nikada niste koristili softver za proračunske tablice i niste sigurni kako radi, izrada proračuna je jednostavna jer je većina posla već obavljena. Evo kako započeti.

Prvi korak: Odaberite program

Najprije odaberite program za kreiranje i uređivanje proračunskih tablica. Microsoft Excel je dugo bio ključna komponenta paketa Microsoft Office za Mac i Windows. Ako ga već nemate, možete pronaći verzije za Android i iOS ili besplatnu osnovnu verziju koja se pokreće u web-pregledniku.

Neki drugi besplatni ili unaprijed instalirani programi za proračunske tablice možda već postoje na vašem računalu. Google Sheets (za Android, iOS i web) i Appleov softver Numbers za iOS, macOS i web dva su takva primjera.

-

Ako niste zadovoljni onima što nude Microsoft, Google ili Apple, postoje i druga rješenja. Apache OpenOffice ima program za proračunske tablice Calc, kao i LibreOffice.

-

Oba programa su besplatni open-source programi koji rade na Windows, Mac i Linux sustavima. A postoji i mnoge druge slične aplikacije koje možete kupiti ako to baš želite.

Drugi korak: Odaberite predložak

Programi za proračunske tablice za kućne računare  postoje već 40 godina, što je programerima dalo dovoljno vremena da ih učine intuitivnima. Većina ih nudi predložak “osobni proračun” – s kategorijama potrošnje, dizajnom i već kreiranim jednačinama. Iskoristite ih. Jednostavno utipkajte svoje podatke i softver će sve izračunati.

Otvorite program po vlastitom izboru i potražite “Predložak” ili “Projekt” galeriju. Odaberite predložak koji najbolje odgovara vašim potrebama, kao što je “Mjesečni kućni proračun” (“Monthly Home Budget”) kako biste izradili proračunsku tablicu.

-

Ako vam niti jedan predložak ne odgovara, možete pokušati pronaći na internetu predložak koji vam više odgovara. Na primjer, stranica BudgetsAreSexy.com nudi specijalizirane predloške za one kojima je cilj prijevremeno umirovljenje ili za nedavno diplomiranih studenata. Ali, predlošci su prilagođeni američkom okruženju pa možda neće sasvim odgovarati vašim potrebama. Internetska stranica za osoben financije The Measure of a Plan također nudi proračunske predloške koji rade u Microsoft Excelu i Google Sheetsu. Online video tutoriali i softverske upute također mogu pomoći u kreiranju vlastitih proračunskih tablica.

Treći korak: Unesite vlastite podatke

Kada otvorite predložak, vidjet ćete polja (“cell”) koja trebate popunili svojim podacima. Prikupite podatke o plati, računima i sve ostale podatke o troškovima koje ste imali tokom mjeseca. Unesite ih u predviđena polja.

Uz iznos neto plaće, u pregledu biste trebali iskazati iznos poreza te doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Dodajete ostale mjesečne troškove – za plin, struju, telefon, odvoz smeća, vodu, komunalnu naknadu, kredite, kreditne kartice, premije osiguranja, članarine, troškove za namirnice, izlaske, održavanje automobila, troškove prijevoza….

Četvrti korak: Provjerite rezultate

Nakon što ste sve podatke upisali u tablicu, možete vidjeti dvije stvari. Prvo, mjesečni obračun svojih osobnih finansija.

-

Drugo, većina predložaka omogućava dodavanje ukupnih iznosa u stupcima za prihode i troškove, tako da možete pratiti svoj novčani tok na djelu. Neki predlošci sadrže i grafikone kako biste lakše vizualizirali svoju situaciju.

Ako vas praćenje osobnih financija na mjesečnom nivou potakne da napravite korak dalje – na praćenje osobnih financija na nivou cijele godine ili detaljnije praćenje vlastitih financija – možete potražiti namjenske alate za praćenje kućnog proračuna koji prikazuju trendove i nude finansijske savjete.

Za uređivanje i ažuriranje vaših proračunskih tablica treba truda i vremena, ali nema sumnje da je riječ o korisnim alatima koji će vam pomoći da dobijete bolji uvid u vlastite finansije i da lakše i bolje shvatite kako trošite svoj novac.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara