-

Suđenje u predmetu Edin Arslanagić i drugi nastavljeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) direktnim ispitivanjem vještaka finansijske struke Salke Sahačića, a u vezi nalaza koji se odnosi na pružanje ugostiteljskih usluga i poslovni odnos između kompanije "Bosnalijek“ i firme "Brštanica“, uključujući i određene usluge firme "Carpe Diem“.

Prema mišljenju tog vještaka, ukupna šteta za Bosnalijek, odnosno dioničare te farmaceutske kompanije u tom segmentu iznosi 14.885.043,82 KM, a što je, kako je naveo, posljedica prikazivanja/fakturisanja više troškova u odnosu na stvarne, što u konačnici odgovara iznosu u kojem su dvije spomenute firme ostvarile protupravnu korist.Kako je vještak kazao, u inkriminiranom periodu (2005-2012.) Brštanica je Bosnalijeku fakturisala ukupno 159.830 kompletnih menija te 65.116 tzv. "Cocktail Partyja“, a u spomenuti iznos direktne štete uključeni su i troškovi nastali kao posljedica posredovanja/prefakturisanja Brštanice i jednim dijelom Carpe Diema kod iznajmljivanju određenih prostora, organiziranja prijevoza, nabavke sitnog inventara, nabavci opreme, tekućeg održavanja... 

Vještak Sahačić se u tom kontekstu osvrnuo na odredbe Ugovora sklopljenog između Bosnalijeka i Brštanice od 1. februara 2002. godine, navodeći kako ovim ugovorom nisu pokriveni svi poslovni događaji, te da je izostao odgovarajući nadzor odgovornih u segmentima koji su ugovorom regulirani, odnosno da određene transakcije nisu potkrijepljene i vjerodostojnom dokumentacijom.

Odbrana optuženih u tom predmetu - advokati Senka Nožica i Senad Kreho uputili su niz prigovora na način iznošenja i sadržaj nalaza i mišljenja vještaka, osporavajući njegovu valjanost i primjećujući da određeni njegovi zaključci nisu argumentirani odgovarajućom dokumentacijom.

Insistirali su, između ostalog, na razjašnjenju sintagmi - komplet meni i Coctail Party, budući da je vještak koristio i sintagmu "komplet Party", za koju se ispostavilo da predstavlja tehničku grešku, te je naloženo da se nalaz u tom segmentu korigira.Odbrana je izrazila sumnju da je vještak ostvario uvid u opsežnu dokumentaciju, uz opasku da je „prepisao podatke iz Izvještaja Finansijske policije“, osporavajući zakonitost određenih zaključaka.

U nastavku pretresa bit će prezentirana još tri nalaza istog vještaka, a zastupnik optužbe počeo je njegovo direktno ispitivanje u vezi s nalazom koji se odnosi na izgradnju i prodaju jedinica apartmanskog naselja na Bjelašnici (lokalitet Babin do).

Radi se o nalazu koji je vještak sačinio 24. jula 2014. godine, a na temelju Naredbe Kantonalnog tužiteljstva od 22. novembra 2013. godine. Upravo je ta naredba bila povod za reagiranje odbrane, koja je istakla da je nikada nisu dobili, a nakon čega im je data na uvid. 

Optužnica u ovom predmetu, uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, tereti Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Konkretno, akteri ovog slučaja terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovanjem preduzeća ‘Bosnalijek’ u inkriminiranom periodu.

Amar Arslanagić, jedan od optuženih u ovom predmetu, nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama i budući da je postao nedostupan bh. vlastima za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara