-

Španska studija pokazala je da osobe koje jedu sedam porcija voća i povrća dnevno, u prosjeku žive nešto više od godinu dana duže od onih koji nemaju takvu naviku.

Studija je tako pokazala da svakih 200 grama ovih namirnica preko preporučene doze smanjuje rizik od prerane smrti za šest posto.

Međutim to nije usamljen primjer. Ranija istraživanja su pokazala da bi povećavanjem preporučene dnevne doze voca i povrća mogao da se smanji broj ljudi sa hroničnim bolestima, kao i stopa njihove smrtnosti i to za 10 do 25 posto.

Voće je glavni detoksikator organizma, koji ga snabdijeva velikom količinom energije kako u procesu mršavljenja, tako i za ostale životne aktivnosti i naročito je korisno za osobe koje konzumiraju mnogo alkohola ili puše.

Mi imamo još nekoliko savjeta kako da optimizirate benefite unosa voća:

Voće treba jesti na prazan stomak, nikako poslije obroka. Ukoliko voće pojedete nakon obroka to će doprinijeti usporenom radu sistema za varenje.

Nije preporučljivo da kuhate voće, jer se termičkom obradom gube hranljiva svojstva i uništavaju vitamini.

Volite voćne sokove? Pijte samo sokove od svježe cijeđenog voća, a isijceđeno voće odmah konzumirajte gutljaj po gutljaj i nemojte ga hladiti.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara