-

Nećemo zaboraviti da napomenemo da je ovaj azijski specijalitet, za kojim potežemo prstima, prepun hranljivih materija kao što su kalijum i gvožđe, čemu doprinose alge s biljnim vlaknima i omega-3 masne kiseline i bjelančevine iz ribe.

A i brojač kalorija se vrti veoma polagano – tek s petim komadom poješćete približno 200 kcal. Lijepo, reći ćete, ali suši barovi kod nas su rijetki, a pri tom nisu nimalo jeftini. Ništa zato, predlažemo vam da potrošite nešto novca za opremu i sirovine, te da otvorite suši bar kod kuće. Pozovite i prijatelje i neka svako sebi savije suši po sopstvenom ukusu. Nori, omot od algi, u koji ćete uvijati sadržinu, naći ćete u odjeljku za egzotičnu hranu u većim supermarketima. Ribu kupite u provjerenoj ribarnici za koju znate da prodaje svježu ribu.

Tražite ribu koja je kvalitetom pogodna za suši. Ako vas pogledaju bijelo, idite u drugu ribarnicu. Kada riblje meso pritisnete prstom ono mora da se odupire pritisku i da se vrati u prvobitni položaj kada pritisak popusti. Treba da miriše na more i na alge, a ne suviše na ribu. Za pripremu sušija slijedite uputstva majstora u tom poslu.

UVIJANJE

Ruke nakvasite vodom i sirćetom da se pirinač ne bi lijepio za njih. Po tamnijoj strani norija ravnomjerno rasporedite pregršt pirinča.

Na gornjoj ostavite centimetar širok pojas bez pirinča. Po sredini pirinčanog polja utisnite liniju u koju ćete postaviti nadjev. Tanko premažite vasabijem.

U udubljenje po cijeloj dužini položite tanke odreske tunjevine. Uhvatite palčevima ispod norija i podignite gornju ivicu.

Nori postavite približno jedan centimetar od ruba prostirke, odnosno podloge od bambusa. Potom rub podloge zavijte prema rubu norija.

Pažljivo savijajte dalje od sebe dok ne dođete do kraja norija.

Svitak okrenite za 180 stepeni i čvrsto ga stisnite da se sastojci povežu među sobom.

Pažljivo odvijte bambusovu podlogu i suši premjestite na dasku, isijecite ga na šest komada i počnite da uživate.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara