-

Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je donijela odluku o popuni Doma naroda FBiH.
Usvojen je prijedlog predsjednika CIK-a Branka Petrića sa pet glasova za i dva protiv. Usvojeni prijedlog predviđa korištenje popisa iz iz 2013. godine i poštivanje principa 1/1/1.

Prema ovom prijedlogu, USK bi delegirao dva Bošnjaka, jednog Hrvata, dva Srbina i jednog Ostalog.

Posavski kanton po jednog delegata iz reda svih konstitutivnih naroda.

Iz Tuzlanskog kantona bila bi delegirana tri Bošnjaka, jedan Hrvat, dva srpska delegata, te jedan iz reda Ostalih.

Zeničko-dobojski kanton bi imao po jednog delegata iz reda srpskog i hrvatskog naroda, jednog iz reda Ostalih, te tri Bošnjaka.

Bosansko-podrinjski kanton imao bi pravo na po jednog delegata iz reda svih konstitutivnih naroda.

Iz Srednjo-bosanskog kantona delegirana bi bila tri delegata iz reda hrvatskog naroda, te po jedan iz reda bošnjačkog, srpskog i Ostalih.

HNK bi dao jednog Bošnjaka, tri Hrvata i dva Srbina.

Iz Zapadno-hercegovačkog kantona mjesta u Domu naroda FBiH dobio bi jedan Bošnjak, tri Hrvata i jedan Srbin.

Kanton Sarajevo delegirao bi po tri Bošnjaka i Srbina, dva delegata iz reda Ostalih, te jednog delegata iz reda hrvatskog naroda.

Dva delegata iz reda hrvatskog naroda bila bi izabrana iz Livanjskog kantona, dok bi preostala mjesta iz tog kantona popunila tri delegata iz reda srpskog naroda, te jedan iz reda bošnjačkog naroda.

Politički analitičar Srđan Vukadinović kazao je za Radiosarajevo.ba da ova odluka je na neki način kompromisna varijanta.

„Ne znam koliko je dobra odluka da se na određeni način kombiniraju odredbe iz 2013. i 1991. U svakom slučaju u narednom periodu očekujemo veliki broj primjedbi na ovakvu odluku i one će stizati najviše od ovih nekoliko velikih stranaka“, smatra Vukadinović.

Dodao je da je problem što CIK BiH u posljednje vrijeme radi nedosljedno i provodi određene propise.

„Prije svega bila priča o nevažećim glasačkim listićima i CIK nije smio da preko toga tako lagano pređe. Po svoj prilici da je CIK pod kontrolom ovih velikih stranaka, a prije svega SDA i HDZ. U ovom slučaju vidi se da kad se jednom napravi greška onda se to vremenom umnožava. U ovom slučaju članovi CIK-a tražili su neki kompromis, a oni obično nisu dobri“, istakao je Vukadinović.

Ipak, prema njegovom mišljenju, možda je u ovom trenutku bolje uzeti ovaj model i na osnovu njega formirati Dom naroda parlamenta FBiH.

„Bitno je da se završi proces konstituiranja vlasti nakon izbora, jer ako se to ne desi ide prije svega u prilog SDA i ovih stranaka koje imaju značajne pozicije u odlazećoj vlasti. A očito je da prema rezultatima izbora oni više neće biti dio većine u mnogim kantonima, a možda ni u Federaciji BiH. U svakom slučaju primjedbi bi bilo i na jedan ali i na drugi model i svaka odluka bi bila osporavana“, naglasio je Vukadinović.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara