Delegacija Ministarstva odbrane Slovačke Republike, koju predvodi ministar odbrane Petar Gajdoš boravi u posjeti Ministarstvu odbrane BiH, gdje se jutros sastala s ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš i najvišim predstavnicima Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba OSBiH.

Razgovorano je o pitanjima vezanim za aktivaciju MAP-a (Akcijskog plana za članstvo u NATO-u) za BiH, kao i mogućnostima za unapređenje bilateralne saradnje.

Ministar odbrane Slovačke Republike Petar Gajdoš izjavio je kako Slovačka i Bosna i Hercegovina imaju zajedničke ciljeve, orijentirane ka napreku i prosperitetu, izražavajući očekivanje da će nakon poziva iz Brisela uslijediti neophodni koraci, odnosno da će BiH usvojiti/ponuditi prvi nacionalni godišnji program, te da će naredni koraci uslijediti puno brže.

Istaknuo je spremnost za daljni razvoj bilateralne saradnje, s fokusom na obuku i edukaciju pripadnika oružanih snaga dviju zemalja, te na podršku u sklopu operacije 'Althea', uključujući i sudjelovanje slovačkog vojnog kontingenta u okviru EUFOR-a.

Ministar Gajdoš uputio je čestitke Bosni i Hercegovini u povodu aktivacije MAP-a i Dana OSBiH i uopće napretka koji je naša zemlja postigla u reformi sektora odbrane.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je nakon sastanka dviju delegacija naglasila kako je posjeta delegacije slovačkog Ministarstva odbrane uslijedila neposredno nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemelja-članica NATO-a u Briselu s kojeg je BiH dobila ohrabrujuće vijesti    

Kazala je kako su mir, sigurnost i stabilnost Evrope, uključujući i region jugoistočne Evrope, teme o kojima su sagovornici ostvarili punu saglasnost.

Pendeš je iskazala zahvalnost Slovačkoj Republici čija je ambasada u BiH bila kontakt ambasada (contact point) za NATO, kao i doprinosu Ministarstva odbrane te zemlje, na putu aktivacije MAP-a za BiH i uopće na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Istovremeno, ocijenila je kako postoji široko područje za daljnji razvoj bilateralne saradnje, uključujući sudjelovanje u mirovnim misijama, edukaciju i razmjenu iskustava te planirani susret najviših dužnosnika oružanih snaga dviju zemalja kako bi se zajednički definirale konkretne aktivnosti.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s aktivacijom MAP-a za BiH, ministar Gajdoš je kazao da je njegova zemlja podržala prijem BiH u MAP, te da je NATO spreman prihvatiti prvi nacionalni godišnji program nakon što ga BiH predloži.

U vezi s istim upitom, ministrica Pendeš je podsjetila da je BiH partnerima dostavila draft verziju prvog nacionalnog godišnjeg programa, te da je na temelju toga i svega onoga što je BiH uradila u posljednjih nekoliko godina, uključujući, između ostalog, odluke Predsjedništva BiH, aktivnosti MOBiH-a i usvajanje Pregleda odbrane kao strateškog dokumenta, uslijedio poziv Bosni i Hercegovini da dostavi prvi nacionalni godišnji program.

- Očekujem da ćemo uskoro kroz nadležne institucije na državnoj razini usvojiti naš prvi nacionalni godišnji program i dostaviti ga NATO-u - kazala je Pendeš, potcrtavajući da  nakon toga predstoji vođenje reformskih procesa u sklopu politike sigurnosti, vladavine prava i drugim relevantnim oblastima.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara