-

Philip Morris International, jedna od najvećih duhanskih kompanija, svjesna promjena u društvu i zahtjeva potrošača odlučila je biti dijelom globalnog trenda koji će pozitivno utjecati na zdravlje pušača, njihove okoline i javno zdravlje uopće.

Direktorica korporativnih poslova Philip Morrisa za jugoistočnu Evropu Tamara Stanković kazala je u intervjuu za Dnevni avaz, da je ova kompanija svjesno odabrala da upravo svijet bez duhankog dima bude njihova vizija za budućnost.

Tamara Stanković -

- Uvijek smo bili predvodnici u inovacijama i pioniri promjene načina razmišljanja, tako da je sasvim prirodno da to i sada budemo. Kao najveća kompanija, mi nosimo i najveću odgovornost da budemo prvi u davanju doprinosa ka boljoj budućnosti za potrošače - dodala je.

Potencijalno manje štetna alternativa nazvana IQOS (elektronički uređaj za grijanje duhana) predstavljena je na Sarajevo Unlimited forumu, kao izum ove kompanije koji ne samo da je promijenio kulturu pušenja, nego je pomirio pušače i nepušače.

Stanković kaže da su reakcije na ovaj uređaj bile i više nego pozitivne, a jedan od razloga za to vidi u činjenici da IQOS već postoji u Srbiji, pa su mnogi već upoznati s tim konceptom, kao i s njegovim prednostima.

IQOS ne proizvodi dim, podsjeća Stanović, pa prema tome pasivno pušenje praktično ne postoji, kao ni negativan utjecaj na kvalitet zraka u prostorijama, a što je, do sada, bila nepremostiva prepreka za pronalaženje rješenja koje bi zadovoljilo i pušače i nepušače.

- U pitanju je novi, revolucionarni proizvod, prvi i za sada najrazvijeniji izum na kojem temeljimo izgradnju budućnosti bez duhanskog dima. Duhan se uz pomoć ovog elektronskog uređaja zagrijava, a ne gori, pa samim tim nema vatre, dima, katrana ni pepela - pojasnila je.

Aerosol koji se stvara korištenjem IQOS uređaja u prosjeku sadrži 90 do 95 posto manje štetnih i potencijalno štetnih supstanci u poređenju s dimom koji nastaje kao rezultat pušenja tradicionalnih cigara.

Stanković još napominje da su ovoj kompaniji svjesni kulture “cigareta i kafe” u Bosni i Hercegovini, ali smatraju da ovaj proizvod ni na koji način tu kulturu neće poremetiti, samo će je učiniti manje štetnom.

Naglasila je da kada proizvod bude na tržištu, pušači će moći i dalje uživati u duhanu, sa znatno smanjenim negativnim efektima kako po one koji ga koriste, tako i po njihovu okolinu.

Dugogodišnja naučna istraživanja pokazala su da pasivno pušenje praktično ne postoji kada se koristi IQOS zbog čega u Philip Morrisu vjeruju da će ovo biti odlučujući argument odraslim pušačima u BiH kada budu prelazili s tradicionalnih cigareta.

- IQOS je rezultat visoke tehnologije, koja se razvijala vremenom. Ovaj za upotrebu jednostavan proizvod rezultat je 12 godina istraživanja. Na njegovom razvijanju radilo je više od 400 naučnika iz oko 30 različitih naučnih disciplina - dodala je.

Do sada je uloženo 4,5 milijardi dolara, a trebalo je spojiti tradicionalni ritual pušenja sa sofisticiranom elektronskom napravom koja zagrijava duhan do 350 stepeni kako bi oslobodio svoj pravi miris.

- Konačni dokaz da smo napravili dobar proizvod je i to što je, do danas, gotovo šest miliona odraslih pušača prešlo s tradicionalnih cigareta na IQOS - kazala je.

Zato je direktorica korporativnih poslova Philip Morrisa za jugoistočnu Evropu Tamara Stanković izrazila  uvjerenje da su na dobrom putu da jednoga dana sve pušače ubijede da pređu na ove, za njih, daleko bolje alternativne proizvode.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara