-

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić i novoimenovani vršitelj dužnosti predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimir Špoljarić, sa saradnicima, razgovarali su jučer o radu tog suda, rezultatima te poteškoćama i izazovima s kojima se Sud suočava u radu. 

Jedan od ključnih problema u radu Kantonalnog suda, kako je navedeno, jeste rješavanje starih predmeta od kojih neki datiraju još iz 2013. i 2014. godine. To stvara pravni osnov za pokretanje tužbi za naknadu nematerijalne štete pred Ustavnim sudom BiH i Evropskim sudom za ljudska prava, zbog dužine trajanja sudskih postupaka.

Nenadić je istakao da Kantonalni sud ima svu neophodnu podršku Ministarstva pravde i uprave kao i Vlade KS u realizaciji svojih zakonskih zadaća kao i da se očekuje, prije svega, rješavanje starih predmeta i uredna realizacija novopristiglih predmeta na ovom sudu.

- Blagovremeni i hronološkim redom rješavani predmeti na Kantonalnom sudu sigurno će na direktan način doprinijeti smanjenju broja predmeta a time i sprečavanju velikih izdvajanja iz Budžeta KS. Radi se o isplati naknada aplikantima koje dodjeljuju ove sudske instance na ime nematerijalne štete - kazao je Nenadić.

Tim povodom je razgovarano o potrebama, odnosno podizanju kapaciteta Kantonalnog suda kroz nova zapošljavanja te osiguranje prostora i opreme za rad sudaca. Razgovarano je i o drugim potrebama Suda, u odnosu na izmjene zakonodavstva, te s tim u vezi obavezama Vlade i Ministarstva pravde i uprave koje se tiču razvoja pravosuđa u Kantonu Sarajevo.

Nenadić je naglasio da će Vlada KS, s ciljem povećanja efikasnosti Suda, a time i pravne i stvarne sigurnosti građana, planirati izdvajanje većih sredstava u narednoj budžetskoj godini za rad te pravosudne institucije, saopćeno je iz Press službe KS.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara