Putem elektronske peticije broj 1837 na službenoj stranici Parlamenta Kanade pokrenut je zahtjev kojim bi negiranje genocida u Srebrenici u Kanadi bilo kažnjivo. 

Peticiju (1837) je pokrenuo direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić i ona je objavljena na stranici Kanadskog parlamenta 10. septembra. 

Peticija 1837 će biti dostupna za potpisivanje narednih 120 dana, odnosno do 10. januara 2019. godine. 

Svi kanadski građani u Kanadi i izvan nje mogu da potpišu peticiju 1837, uključujući i maloljetnu djecu, pod uslovom da imaju sopstvenu elektronsku poštansku adresu. Da bi peticija bila uspješna i pročitana u Kanadskom palamentu potrebno je 500 potpisa.

Samo za mjesec dana skupljeno je više od 650 potpisa. Nakon potpisivanja i iščitavanja peticije od sponzora, člana Kanadskog parlamenta Briana Masseja, peticija 1837 se upućuje Vladi Kanade koja je dužna odgovoriti u roku od 45 dana. Strateška pretpostavka je upravo ta da što je veći broj potpisa za peticiju da se može imati i veći utjecaj na odgovor i odluku Vlade.

Inicijator peticije Emir Ramić ističe da su pravni osnov za krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici u Kanadi pravosnažne presude međunarodnih sudova u Hagu, pravosnažne rezolucije više od 30 državnih parlamenata u svijetu, te posebno dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici usvojene u Kanadskom parlamentu.

Moralni osnov za jedan takav zakon je stalna izložbena postavka o genocidu u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava, otkrivanje prvog spomen obilježja u dijaspori žrtvama genocida u Srebrenici u Windsoru, odluke Kanadske vlade o obilježavanju 31. maja Svjetskog dana bijelih traka, podjele "Cvijeta Srebrenice" svim članovima kanadskog parlamenta i izučavanja genocida u Srebrenici u kanadskim školama. 

Donošenjem zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, Kanada bi dala veliki doprinos istini i pravdi i tako učinila veliki korak ka prevenciji u borbi protiv genocida u svijetu.

Ramić poziva sve kanadske građane i kanadske građane van Kanade, posebno one porijeklom iz BiH, da potpišu peticiju 1837 i da potpisom daju svoj doprinos istini i pravdi, te borbi protiv negatora genocida i falsifikatora historijskih, naučno-istraživačkih i sudskih činjenica o genocidu u Srebrenici, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara