U radu Općinskog vijeća Ilidža aktuelnog saziva, između ostalih izdvojiti ćemo inicijative i projekte mladog vijećnika Pintol Amela, koji je po statističkim pokazateljima do sada jedan od najaktivnijih u radu OV-a Ilidža. Slobodno se može reći da njegove inicijative karakteriziraju primjenjivost u praksi i mogućnost realizacije.

Kao društveno odgovorna osoba posebnu pažnju je posvetio pitanjima komunalne higijene, pasa lutalica, izgradnji infrastrukture, pomoć socijalno ugroženim kategorijama i mnogim drugim oblastima. Jednom rječju bile su to inicijative koje su trebale poboljšati kvalitetu života građana Općine Ilidža.

Kao pokazatelj prethodno navedenog možemo istaći njegovu inicijativu vezanu za ekološki projekat realizovan u Mjesnoj zajednici Sokolović Koloniji, sa tendencijom širenja i na ostale MZ na području Općine Ilidža.

Promatramo li Općinu Ilidžu kao atraktivnu turističku destinaciju u Kantonu Sarajevo, te kao prostor sa kojeg se crpi i vrši vodosnabdijevanje građana Kantona Sarajevo (glavna izvorišta grada Sarajeva: Bačevo i Sokolović) u mnogome nam objašnjava zainteresovanost vijećnika Pintola za rješavanje problema koji opterećuje živote građana kantona. Naime, projekat rješavanja komunalne higijene na području MZ S. Kolonija je podjeljen u dvije faze i to: Faza I Izgradnja podzemnih kotejnera; Faza II: Uključivanje pojedinačnih odvoza otpada kroz upotrebu kanti.

Inicijativa je pokrenuta 30.03.2017. godine:

-

Na početak realizacije se čekalo do 19.10 2017. god., kada je zvanično počela izgradnja podzemnih kontejnera.

-

Ta faza projekta je završena. Trenutno u 2018. god. u naselju se provodi II faza projekta,

-

Projekat uključuje podjelu kanti za pojedinačni odvoz otpada. Sam projekat se radi u koordinaciji sa Savjetom MZ-ce, Službom za razvoj, komunalne poslove i puteve Općine Ilidža, kao i KJKP „RAD“-om. Ovakav vide rješavanja problema komunalne higijene na području MZ Sokolović Kolonija se proširio i na ostatak Općine Ilidža.

Vijećnik Pintol je pored ovog fizičkog dijela od strane nadežnih, tažio i da se u sklopu projekta uvrsti i informativno-edukativni dio kroz izradu letka koji bi na neki način pomogao u prevenciji problema komunalne higijene Općine Ilidža, jer je uočena slaba informiranost građana ove lokalne zajednice.

Treba naglasiti da je primjetan pozitivan trend, te je u posljednjem periodu povećan angažman i udruženja građana, koje provode ekološke akcije, te kao primjer pozitivne prakse jeste i Udruženje „ISKON“, koje svojim projektima iz oblasti ekologije, pomaže lokalnoj zajednici u ovom segmentu.

Ova pozitivna sinergiju vijećničkog angažmana, zalaganja lokalne zajednice i civilnih udruženja treba biti urnek za rješavanje problema u svim oblastima življenja.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara