-

Elfija Ćerimagić se ne nalazi u knjizi umrlih Općine Centar

Nakon što se Fadil Ćerimagić na konferenciji za medije, koju je organizovala Centralna izborna komisija BiH, obratio javnosti i istakao da se njegova majka Elfija 11 godina nakon smrti nalazi na biračkom spisku, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je, u cilju pravovremenog i istinitog informisanja, naložio da se ispitaju sve okolnosti i utvrdi ko je napravio propust u ovom slučaju i kako je došlo do navedene situacije.

Tako je 8. oktobra Služba za opću upravu izvršila uvid u podatke kojima raspolaže Općina Centar i utvrdila da je Elfija Ćerimagić umrla 2007. godine, ali i da je upis u matičnu knjigu umrlih izvršen u Općini Stari Grad.

U skladu sa zakonskim propisima Matični ured Općine Stari Grad je bio u obavezi dostaviti izvještaj o smrti MUP-u Kantona Sarajevo, odnosno CIPS-u, kako bi isti, na osnovu izvještaja, izvršio odjavu prebivališta i lične karte, a samim time i odjavu u biračkom spisku.

S obzirom da nakon upisa Elfije Ćerimagić u knjigu umrlih Općine Stari Grad nije izvršena odjava lične karte i prebivališta, umrla osoba se i dalje nalazi na biračkom spisku po posljednje prijavljenom prebivalištu.

Uzimajući u obzir navedeno, s obzirom da Općina Centar u konkretnom slučaju nije nadležna, Općina Stari Grad, u čiju matičnu knjigu umrlih je upisana Elfija Ćerimagić je dužna da poduzme mjere kako bi se u saradnji sa nadležnim organima izvršilo brisanje sa biračkog spiska.

O svemu navedenom je obaviješten i generalni tajnik Centralne izborne komisije sa kojim su danas obavljeni razgovori i prezentirani podaci sa kojima raspolaže Općina Centar Sarajevo.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara