Najdragocjenije otkriće ovih izbora je formiranje liberalno-nacionalne politike s očiglednom socijalnom senzibilnošću unutar SBB-a, a nasuprot propaloj dvadesetogodišnjoj konzervativnoj i nacionalističkoj politici SDA, oslonjenoj na institucije sistema, ocijenio je u političkom magazinu “Acta” univerzitetski profesor Enver Kazaz.

Analizirajući predizbornu kampanju u Bosni i Hercegovini naglasio je da je tom procesu ozbiljno pristupio lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić nudeći nove, konkretne politike.

„Zato što je bošnjački politički prostor od rata pa na ovamo bio obilježen uglavnom konzervativnim, čak radikalno konzervativnim nacionalnim političkim partijama, SBB je ušao u jedan prostor, koji je očigledno ispražnjen, i artikulirao proeuropsku, liberalno-socijalnu politiku, koja je uz to nacionalna. To je najveće otkriće ovih izbora! Precizna, liberalno-nacionalna, socijalno senzibilizirana politička ideologija. Onda moram reći da je Radončić vodio vrlo ozbiljnu, državničku kampanju i postavio Bošnjake pred ključnu dilemu, rekao je Kazaz.

Prema njegovim riječima, dilema pred kojom se našlo bošnjačko biračko tijelo je između destruktivnih propalih politika i politika nade, a koje nude preokret iz društva beznađa u društvo s perspektivom.

„ Stranka demokratske akcije i njena oligarhija, u strahu od gubitka vlasti, na momente je radikalizirala kampanju i onda iskoristila institucionalnu moć, koju posjeduje kao vlast, da satanizira svoje političke protivnike, optužujući ih za nevjerovatne stvari, dodao je Kazaz.

Izetbegović proćerdao najvažniji bošnjački kapital

Politiku SDA na čelu s Bakirom Izetbegovićem, Kazaz definiše kao antibosansko bošnjaštvo na unutarnjem planu, i na vanjskom planu kao politiku getoizacije Bošnjaka, pri čemu je Izetbegović vezao bošnjačku političku sudbinu budućnosti za Erdoganov autoritarni režim, ali ne za kompletnu Tursku.

„ Sve to rezultiralo je klerikalizacijom društvenog prostora i arhaizacijom bošnjačkog identiteta. Izetbegović je Bošnjake vratio iz postmodernog u predmoderno doba i od sekularno orijentirane države pokušao stvoriti neku vrstu klerikalnog društva, po uzoru na Erdoanovu islamizaciju. Cijena je strahovita, Bošnjaci su na međunarodnom planu izolirani, bošnjačka i bosanska politika pretrpjele su nekoliko poraza, od Izetbegovićeve laži povodom revizije presude kojom je Srbija oslobođena odgovornosti za genocid u BiH, od laži da Sakib Softić ima legitimitet… Puno je to strašno na međunarodnom planu, desilo se simboličko prosipanje međunarodnog kapitala koji su imali Bošnjaci, pojasnio je profesor Kazaz.

Dodaje i da je režim otvorio represivan odnos prema političkim neistomišljenicima.

„ Izetbegović je imao bukvalno tokom četiri godine kampanje zloupotrebu policijskog, sudskog i tužilačkog aparata. Pokazuje to, ne samo slučaj protiv Radončića, nego i brojne istrage i prijetnje, a onda i ofanzivna retorika medija pod kontrolom Izetbegovića. Konzervativna, nacionalistička politika s oslanjanjem na institucije sistema, koje su do te mjere zloupotrebljavale svoju moć da smo dobili korupciju i nepotizam kao sržne osobine zloupotrebe državnih institucija. O tome govore procesi protiv generalnog sekretara SDA, potpredsjednika. Posljedica je strašna, gubitak moralnosti društvenog prostora. Nema gore posljedice po jedno društvo od toga da institucije sistema unište moralnost, kazao je profesor.

Sebija Izetbegović – politički diletant

Padu SDA posebno je doprinijela supruga predsjednika stranke Sebija Izetbegović, koja ima „osebujnu pojavu“.

– Ozbiljan politički diletant, ali osoba s ogromnom moći, ali i osoba koja najviše tu moć zloupotrebljava. Pokazuje to odnos, ne samo prema doktoru Gavrankapetanoviću, nego i prema drugima, prema ljekarskoj komori, prema medicinskom fakultetu. Slika te osobe u javnosti je takva da će ona najviše doprinijeti zbog svoje histerije i načina na koji se odnosi prema vrijednostima: moralnim, akademskim, profesionalnim, padu SDA, dodao je Kazaz.

Smatra da se u izbornoj kampanji prevelik značaj u javnosti daje u izboru kandidata za Predsjedništvo BiH, jer se zaboravlja da ustavne ovlasti članova nisu tako velike. Ipak, kampanja se u mnogome bazirala na njima, postali su glavne uloge cjelokupnog izbornog procesa, a u njoj su se, kada je riječ o bošnjačkim kandidatima, izdvojila tri imena: Fahrudin Radončić, Denis Bećirović i Šefik Džaferović.

– Tu se pokazalo da je SDA napravila najveći mogući promašaj, delegirajući, predlažući gospodina Džaferovića, kao nekog, kako je to rekao gospodin Radončić, nekog trećepozivca u garnituri SDA političara, jednu blijedu ličnost, koja jednom uopćenom retorikom, svađalački nastrojena, rekao je Kazaz.

Priča o izboru bošnjačkog člana Predsjedništva za profesora Kazaza je već riješena, ali ime ne govori, kako kaže ne želi da izgleda kao očigledno navijanje. Ali statistika i matematika su neumoljive.

SDA će imati priliku da bude osrednja konzervativna stranka

– Matematički SDA ne može pokrenuti broj klijenata koji su imali prije rasula. Da ne zaboravimo, Izetbegović je rasturio stranku. Dobit će od 100.000 do 150.000 glasova, imaju prevelik broj klijenata koje su egzistencijalno povezali uz svoj nepotističko-korumpirani aparat, koji će glasati za svoju egzistenciju. Oko 270.000 koje su imali na prošlim općim izborima nema ništa, samo se izračunaju partije koje otišle iz SDA, pa i pad povjerenja u tu stranku, onda se može reći da je to stotinu hiljada glasača koje će ove stranke oteti sebi. Onda će ta stranka sa svim svojim naslijeđem imati priliku da bude osrednja konzervativna stranka na političkom polju, pojasnio je profesor Kazaz.

SBB i SDP nositelji nove bh. politike

S obzirom na to da je SDA izgubila i sav svoj koalicioni kapacitet u prilici je nakon izbora da završi svoju povijesnu misiju i da se, nakon što izgubi izbore, prestrukturira. S druge strane, Socijaldemokratska partija je, prema ocjeni Kazaza, vodila vrlo pozitivnu kampanju. To su dvije političke partije koje su svojim porukama, političkom strategijom , razrađenim programom obilježile kampanju.

– Moram istaći da je SDP postavio nove osnove socijaldemokratske ideologije. Kada se pogleda kampanja SDP i SBB onda se otkrivaju mnoge dodirne tačke. Pravi put se otvara prostor na novu vrstu koaliranja u bh. politici. Ono što se ovdje pokazuje kao šansa jeste da SBB i SDP, ako uspiju na izborima, a siguran sam da će uspjeti, budu nositelji nove vrste politike u BiH. Ne politike podjele fotelja, podjele kolača u vlasti, nego programske politike. I da snažno povuku zemlju naprijed. SBB ima liberalnu politiku, SDP socijaldemokratsku. BiH ne muči samo neriješeni izborni zakon, ustavna kriza, itd. BiH u srži muči socijalna destrukcija. Dakle ako je SDA stvorila pljačkašku privatizaciju, bezočni oblik kapitalizma, nacionalni geto ove dvije stranke treba da stvore novu kozmopolitsku politiku BiH, novu vrstu multietničnosti i socijalno osjetljivu politiku, istakao je Kazaz.

Kako je kazao, ta vrsta slobode i ideološke i ekonomske i kulturološke je ono što priziva koalicija SBB – SDP.

– Upozoravam da bi takva politika nade onda bila snažan zamajac za preokret iz društva beznađa u društvo s perspektivom. Nakon propalih 20 godina, i cijelog tog pokušaja stvaranja neobegovata, neke vrste dinastije kod Bošnjaka dolazi novo vrijeme, kazao je Kazaz.

Čović kapitalizirao kandidaturu Komšića

Komentirao je i stanje u „hrvatskom korpusu“ u vrijeme izborne kampanje.

– Na hrvatskoj političkoj sceni stvari su postavljene tako da je gospodin Čović kapitalizirao kandidaturu Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva, homogenizirao biračko tijelo, širio strah od moguće dominacije Bošnjaka nad Hrvatima. Može se reći da je gospodin Komšić omogućio Čoviću kampanju koja je radikalno nacionalistička i koja nije imala onu dozu separatizma, ocijenio je Kazaz.

Prema njegovim riječima, Demokratska fronta teško da može sačuvati svoje glasačko tijelo, budući da je svoju kampanju pretvorila u kampanju jedne ličnosti – gospodina Komšića.

– Proričem toj stranci da takva politička avantura bez sistema nužno vodi u razočarenje glasača. Komšićeva politika mi nije strana, volim ja političke utopiste, ali utopija mora biti praćena i preciznim programom. Problem je kada se utopija prebaci na puki patriotizam, kazao je profesor Kazaz.

Izetbegoviću i Dodiku se ne mogu oprostiti ubistva Dženana i Davida

Zaključuje da su ovu političku kampanju obilježila dva ubistva, mladića u Sarajevu i Banjaluci.

– Taj mladić u Banjaluci i mladić u Sarajevu i način na koji su sudski, tužilački i policijski organi uključeni u prikrivanje tih ubistava pokazuje da su oba režima i Izetbegovićev i Dodikov policijski režimi. Sve bi im se moglo oprostiti, 20 godina izgubljenog života, ekonomske gubitke, ali činjenicu da prikrijete ubistva dva mlada čovjeka je najstravičniji i najsramniji moralni poraz. Smrt dvojice mladića osvijestila je javnost i prokazala dva režima kao antiljudski aparat koji moralno destruira sve vrijeme, rekao je Kazaz.

 

 

 

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara