-

Argentina je dobila više od 48 milijardi eura kreditne pomoći, čak više od prvobitno planiranog, a odmah je pokazala namjeru za oštrom državnom štednjom i stabilizacijom domaće valute pezosa - ukidanjem deset ministarstava.

- Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda i Argentine postigli su sporazum o setu mjera jačanja ekonomske politike koje će poduprijeti 36-mjesečni stand-by aranžman (SBA) odobren 20. juna 2018. godine. Temeljem odobrenja Izvršnog odbora MMF-a, revidirani aranžman povećao je raspoložive resurse za 16 milijardi eura do kraja 2019. godine. Ukupni iznos dostupan u okviru programa doseže 48,7 milijardi eura kroz 2021. godinu. Resursi dostupni u okviru programa više se ne bi smatrali predostrožnošću, a vlasti namjeravaju koristiti finansiranje MMF-a za budžetsku podršku - navedeno je u saopćenju MMF-a.

Ovo je tek početak

- Mnogo posla je ostalo ako Argentina želi učinkovito reagirati na trenutne izazovne okolnosti. Taj napor je tek početak. MMF se obavezao nastaviti podržavati argentinske vlasti u njenim nastojanjima - navela je u izjavi direktorica MMF-a Kristin Lagard (Christine Lagarde), izrazivši nadu da će novi aranžman s Argentinom obnoviti povjerenje tržišta u argentinsku ekonomiju.  

- U središtu novog plana je fiskalna politika usmjerena na jačanje fiskalne pozicije i održivog, prikladno finansiranog budžeta, snažnu monetarnu politiku usmjerenu na smanjenje inflacije, politiku plutajućeg kursa bez intervencije - navela je općenito koji plan podupire, a koji bi trebao dovesti do rezanja budžetskog deficita na nulu već sljedeće godine, a potom i do suficita 2020. godine. 

Najava daljnjih budžetskih restrikcija već je izazvala proteste i štrajkove u Argentini, koja je već provodila rezanje potrošnje nakon naloga MMF-a.

Protestni pritisak je usmjeren na parlamentarne zastupnike koji bi još trebali izglasati budžet prema dogovoru s MMF-om. 

S druge strane, iz MMF-a su poručili kako je visoka inflacija najviše štetila upravo građanima slabijeg imovinskog stanja. MMF je, također, podržao veće državne naknade najugroženijima, nastavak univerzalnog dječijeg doplatka i dodatna prava u zdravstvenom osiguranju.

- Osim toga, ako bi se socijalni uvjeti pogoršali, raspodjela budžeta za društvene prioritete dodatno će se povećati i smjestiti unutar stand-by aranžmana - zaključila je direktorica MMF-a Lagard.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba, index.hr
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara