-

U srijedu ćemo sastaviti sve sindikate da bismo vidjeli koliku možemo odobriti osnovicu za obračun plaće, a da ne dođe do kolapsa Kantona Sarajevo, kazao je premijer Adem Zolj.

On je potvrdio da je jutrošnji stav Vlade da se udovolji zahtjevima sindikata zdravstvenih radnika i doktora medicine i stomatologije.

- To je povećanje osnovice za 0,3 posto za zdravstvene radnike i 0,4 posto za doktore medicine i stomatologije. Što se tiče sindikata obrazovanja, ne tiče se samo povećanja osnovice u obrazovanju. Ne možete za 2.000 radnika u obrazovanju povećati osnovicu, a drugim budžetskim korisnicima ne povećati. To bi dovelo do kolapsa - kazao je Zolj.

On je rekao da je sa Sindikatom visokog obrazovanja postigao dogovor za osnovicu povećanu sa 290 na 300 KM.

- Opredijelili smo se da se poveća osnovica svima. U srijedu imamo razgovore sa sindikatima i svima mora osnovica biti ista. To je 300 KM da se ne ugrozi funkcioniranje Kantona Sarajevo. Nama su problem i općinske službe, jer tamo načelnici donose odluku. Mi osnovicu računamo za 11.000 korisnika. Na KS 380 KM osnovica bi bila kolaps. Ali možda ćemo smanjiti finansije za projekte za općine dok ne smanje plaće, jer uštedama na plaćama mogu finansirati neke projekte, za što traže sredstva od KS – kazao je Zolj.

Zolj je dodao da ne mogu udovoljiti svim zahtjevima zdravstvenih radnika, kao što su stimulacije i neke naknade, ali da će o tome razgovarati s predstavnicima sindikata.

Zilha Ademaj, ministrica zdravstva KS, kazala je da je danas 13. dan štrajka doktora medicine i stomatologije te da je počeo štrajk radnika u zdravstvu.

- Taj štrajk je pogodio najviše naše građane i pacijente. Mislim da smo postigli dogovor sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije, a danas sa Sindikatom zdravstvenih radnika te da donesemo anekse na kolektivni ugovor - kazala je Ademaj.

Ona je kazala da štrajk treba prekinuti, a da su njihove zahtjeve cijenili prihvatljivima.

- Nedostaje nam tri miliona KM, ali pokušat ćemo ih nadoknaditi preraspodjelom sredstava i reduciranjem primanja koja nisu plaće, a koja povlače ogromna finansijska sredstva.

Zolj je kazao da je Vlada spremna za dijalog, ali ne i vrijeđanje.

Ademaj je i danas ponovila da Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a, ima utjecaj na raspodjelu sredstava ZZO KS te da neće podnijeti ostavku. Odbila je njene tvrdnje da je ''Apotekama Sarajevo'' povećano izdvajanje iz budžeta KS, Ademaj je kazala da su oni bile do sada oštećene.

Ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović pozvao je radnike u obrazovanju da ne blokiraju rad JU "Djeca Sarajeva".

- Nema razloga da se prave bilo kakvi problemi, ako je već Vlada pokazala spremnost da pregovora sa sindikatima. Dosadašnje vlade su imale pogrešnu politiku da se pregovora posebno sa sindikatima i daje različita visina osnovice - kazao je Kazazović.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara