-

Već su poznate liste kandidata sa područja općine Bužim na stranačkim listama za predstojeće Opće izbore 2018. godine, koji će se održati 7. oktobra. Među njima su i kandidati SDA, nekada najjače političke organizacije na području Bužima, odnosno, danas privatno – porodičnog  Povjereništva u SDA Bužima.

Ponuđeni sastav kandidatskih listi od strane postavljenog rukovodstva bužimske SDA, nakon privatno – rodbinskih konsultacija,  najbolje oslikava ranija predviđanja da je rukovodstvo SDA na čelu sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem i Šemsudinom Dedićem predsjednikom Kantonalnog odbora, ponovo potcijenilo Bužimljanke i Bužimljane, te da su samo nastavili proces srozavanja i uništavanja ove općinske organizacije.

Tako, po prvi put, na državnoj listi SDA nema kandidata iz Bužima. Pretpostavlja se da je tome jedan od razloga i taj što je Šemsudin Dedić kreirao listu na kojoj ne bi trebao biti niko ko bi, eventualno, mogao ugroziti njegov prolazak u državni parlament. Međutim, kako Dedić do sada od građana nije izabran ni na jednu poziciju, postoji mogućnost da mu ni pozicija nosioca liste ne bude garancija za siguran prolaz u državni parlament.

Na poziciji broj 12. liste za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH ispred bužimske SDA nalazi se Zijad Nanić, raniji osnivač bužimske SBiH i SBB-a. Upravo oni koji su ga sad predložili na skoro posljednju poziciju federalne liste su bili i najveći protivnici njegovog društvenog i političkog angažmana u proteklih par godina. Ipak, može se  zaključiti da ni na ovom nivou, nakon toliko godina, bužimska SDA neće imati svoga predstavnika.

Kantonalna lista bužimske SDA plijeni posebnu pažnju, jer je na njoj predsjednik KO Šemsudin Dedić, pokazao sav svoj potcjenjivački odnos prema Bužimu. Tako je predvodnik i uzdanica kandidata bužimske SDA Arif Cinac – Rifo, koji se nalazi na desetoj poziciji liste za Skupštinu USK-a. Njegova je, izgleda, najznačajnija referenca činjenica da je vozač muftije bihaćkog s kojim je i rodbinski povezan, te lični prijatelj Šemsudina Dedića, ministra poljoprivrede  F BiH i jednako neuspješnog ministra saobraćaja u pokušaju. Inače, Cinac je na lokalnim izborima 2016. godine bio kandidat za vijećnika Općinskog vijeća općine Bužim ispred Nezavisne liste za bolji Bužim, no, u isti nije uspio ući zbog nedovoljnog broja glasova.

Ako je suditi po namjerama Centrale i KO SDA USK-a, te biračima ponuđenim kandidatima, već sad se može reći da ispred bužimske SDA na ovogodišnjim izborima, niti u dogledno vrijeme, niko neće biti izabrani predstavnik na višim nivoima vlasti. I birači izgleda sve više uviđaju da glasanje za ovakvu SDA znači podrška onima koji su sve uradili da iz Bužima niko ne bude izabran, da glasanje za SDA jeste samo podrška kandidatima ove stranke iz Bihaća i Cazina, od kojih Bužim neće imati nikakve koristi.

Kako je javnosti poznato, prije određenog vremena kadrovi koji su činili okosnicu SDA u Bužimu prešli su u SBB, a zajedno s njima u SBB je prešao i značajan broj dotadašnjih birača i članova SDA. No, podrška SBB-u u Bužimu nastavlja rasti, posebno od dojučerašnjih glasača SDA, koji u trenutnoj SDA kakva jest, predloženim kandidatima, i ljudima koji s njom rukovode, ne vide one vrijednosti koje su dugo godina podržavali.

Povjereništvo otežano funkcioniše

Da je tako, i da bužimsku SDA napuštaju dojučerašnji članovi, simpatizeri i glasači govori i činjenica da je kandidata za člana Predsjedništva BiH ispred SDA, Šefika Džaferovića, dočekalo svega 15-tak osoba, tiho i bez pompe, u stranačkoj kancelariji. Nekada ranije, to su bili skupovi sa preko hiljadu prisutnih osoba.

Sve ovo dodatno potvrđuju i informacije koje dolaze iz same SDA, ali i koje su vidljive i malo upućenijem posmatraču, da imenovano Povjereništvo u SDA Bužim (ne)radi u otežanim okolnostima, i funkcioniše samo na tehničkom nivou, podijeljeno u manje grupice, s nedostatkom sposobnosti i vizije.

 

 

Izvor: Informativa.ba, http://buziminfo.ba
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara