-
 

Dugo očekivani sudski proces protiv, nedvojbeno, najveće pravosudne sramote u historiji bh pravosuđa, Bože Mihajlovića, nekadašnjeg zamjenika Glavnog tužioca i šefa Posebnog odjela za brobu protiv organizovanog kriminala i korupcije, uskoro će početi.

Potvrđena je optužnica od strane Suda BiH i ovaj optuženi kradljivac novca iz vlastitih spisa će odgovarati za nestanak preko 300.000 KM iz 11 spisa koje je dužio svojim potpisom.

Sistematski ušutkivani mediji

Godinama su nezavisni mediji, analitičari, progonjeni političari ili poslovni ljudi, upozoravali na sprege politike, tačnije SDA, sa nosiocima pravosudnih funkcija. Godinama se upozoravalo i međunarodnu zajednicu koja je značajno bila uključena u formiranje i razvoj pravosudnih institucija BiH, na očigledan kriminal koji se pred očima cjelokupne javnosti dešavao prije svega u Tužilaštvu BiH, naročito od dolaska u tu instituciju Dubravka Čampare.

Čak su i brojni mediji prestali pod prijetnjama "Hercegovačkog klana" pisati o političkim i poslovnim pravosudnim montažama u mračnim odajama Tužilaštva BiH, a koje su se kreirale protiv političkih neistomišljenika ili poslovnih ljudi koji nisu pristajali na "sarajlićevski reket".

Hijerarhijski odnosi

Sve je bilo stravično uvezano pod strogom kontrolom "svemoguće" Meddžide Kreso, bivše predsjednice Suda BiH, koja je kontrolisala svaki ciljani proces i vršila neviđenu torturu prema sudijama koji nisu pristajali da učestvuju u njihovim montažama.

Bivša predsjednica suda BiH Meddžida Kreso -

Vrlo vješto su se "prljavi" tužioci "sakrivali" iza kvaziakcija i spektakularnih hapšenja nekakvih terorista po BiH, od kojih niko nije dobio ni dana zatvora, odnosno iz budžeta BiH su im isplaćivane enormne sume novca na ime odštete za pretrpljena maltretiranja. Ove akcije su bile samo maska prema međunarodnom faktoru, kako bi ućutkali rijetke međunarodne zvaničnike koji su počeli postavljati nezgodna pitanja u trošenju njihovih donacija i o vezama nosilaca pravosudnih funkcija sa političarima, pojedinim "biznismenima" odnosno njihovog uticaja na pojedine poslovne aktivnosti poput Mihajlovićevog uticaja preko njegove supruge, na izdavanje basnoslovno skupih certifikata za međunarodni promet vozačima iz BiH.

Na ovako uvezanoj organizaciji pod vodstvom "hercegovačkog" petofamilijarnog klana, pozavidjela bi im i Cosa Nostra, jer se moglo desiti da bilo koja karika popusti, budući da bi Meddžida Kreso u Sudu BiH, a Božo Mihajlović u Tužilaštvu BiH bili neprelazne prepreke za podizanje optužnice za megakriminal koji se dešavao, a kao kontranapad svi koji su se drznuli pričati o ovome. Bili bi procesuirani za neke sitnice i ciljano medijski progonjeni od strane medijskih kuća zaduženih za odstrel poput Faktora, Slobodne Bosne, Saffa, FTV-e, a jedno vrijeme i Klixa koji je često imao ekskluzive preko pojedinaca bliskih Tužilaštvu BiH.

Haranga na nove rukovodioce

Danas se, nakon više od 10 godina, ponovo glasnije počinje pričati i pisati o ovoj strukturi koja neodoljivo podjesća na mafijašku i koja je privatizirala pravosudne institucije BiH, a izbor novih dužnosnika na najodgovornije funkcije u Sudu BiH i Tužilaštvu BiH je bio snažan zamajac u prepoznavanju problema i početku rješavanja nagomilane "prljavštine". Nova lica u bh pravosuđu, naročito agilni predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i v.d. Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, zajedno sa beskompromisnim članovima VSTV-a Ružicom Jukić, Jadrankom Lokmić-Misirača i predsjednikom ovog Vijeća, Milanom Tegeltijom, su pod stalnom baražnom vatrom gore pomenutih medija, jer je panika među "korumpiranim" ogromna i pitanje je samo čiji proces će dovesti do potpunog ogoljenja ove organizacije i uloga u istoj, te hijerarhijskoj strukturi.

Za sada su Božo Mihajlović i vjerovatno uskoro i Goran Salihović prvi koji će biti sudski procesuirani, nakon disciplinski procesuiranog Dubravka Čampare, ali vrijeme će sigurno donijeti nove obrate koji će puniti stupce medija i u našoj zemlji, ali i okruženju. A i međunarodna zajednica je sve više "spremnija" da ustanovi stepen kriminala i korupcije u ovim institucijama u posljednjoj deceniji. Uostalom, poreski obveznici evropskih država imaju na to pravo i razvijena demokratska društva će insistirati na svođenju računa, kako bi saznali gdje su "bačeni milioni eura" i ko je trebao upozoriti na zloupotrebe. A Peter Sorensen je bio jedan od rijetkih koji se "drznuo" postaviti neka pitanja, ali mu je ubrzo nakon toga istekao mandat.

Do tada, puna podrška, kompletne javnosti, bit će prijeko potrebna današnjim rukovodiocima pravosudnih institucija, u ovoj bespoštednoj borbi za pravnu državu.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara