-

Prije 26 godina grupa intelektualaca u Sarajevu je pokrenula inicijativu o međunarodnom kulturnom projektu Ars Aevi čiji je cilj bio kulturna saradnja na međunarodnom planu. Projekt je kao takav do dana ostao održiv, a na osnovu odluke Gradskog Vijeća Grada Sarajeva, u septembru prošle godine, pokrenuta je pravna procedura za osnivanje Javne ustanove (JU) Ars Aevi.

Osnovi cilj je osigurati trajno rješenje problema smještaja jedne od najvrijednijih umjetničkih kolekcija u regionu, a 1. februara ove godine imenovana je i nova v.d. direktorice Ars Aevija.

Ekipa okupljena oko ovoga projekta zajedno s čelnim ljudima Gradske uprave Grada Sarajeva trudi se kolekciju Ars Aevi, koja se godinama nalazi u neuvjetnim prostorima, podići na pijedestal.

Ono ka čemu gradske vlasti teže, kada je riječ o ovome kulturnome projektu je izmještanje kolekcije na novu lokaciju u Sarajevu. Uprkos ambicijama, prioritet trebaju biti radnici koji oko pola godine nisu dobili plaće.

Kako saznajemo, sjednica je zakazana 27. juna, a već se špekulira o određenim imenima za Upravni odbor Ars Aevija.

Aktuelno pitanje koje se veže za Muzej savremene umjetnosti je i izmještanje na novu lokaciju, a gradonačelnik glavnoga grada Bosne i Hercegovine rekao nam je da će se i realizaciji te ideje uskoro pristupiti, iako je otvaranje muzeja na novoj lokaciji bilo najavljivano za ovu godinu.

"Grad Sarajevo je, od kada je na vlasti sadašnja garnitura, vrlo intenzivno razgovarao, pregovarao i razmatrao probleme i razmišljao o tome kako da se osnuje Javna ustanova Ars Aevi, na nivou grada Sarajeva, koja bi brinula o kolekciji i daljnjem razvoju projekta i svim njegovim performansama, koje su do sada dale velike rezultate. Umjetnička vrijednost kolekcije je ogromna, jer su najpoznatiji umjetnici svijeta darovali svoja reprezentativna djela gradu Sarajevu. Slavni arhitekta Renzo Piano je darovao svoje arhitektonske ideje gradu Sarajevu i projekt za prostor između Zemaljskog muzeja i Historijskog muzeja BiH, u Vilsonovom šetalištu, uz rijeku Miljacku", kazao je Skaka te dodao kako se i za gradnju novoga objekta čeka na rješenja pravne prirode.

Inače, ideja o gradnji muzeja baš na ovoj lokaciji postoji već deset godina, tj. na u Vilsonovom šetalištu između Ambasade Turske i Historijskog muzeja BiH. Na ovaj način bi to bila muzejska četvrt – Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH i Muzej suvremene umjetnosti Ars Aevi.

Vrijedi napomenuti kako se Europska unija (EU) uključila da pomogne finansijski ovome projektu, kao i Vlada Italija.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara