Makis Voridis -

Članovi ad-hoc komisije Parlamentarne skupštine OSCE-a za borbu protiv terorizma završili su svoju posjetu Bosni i Hercegovini, tokom koje su stekli saznanja o lokalnim i regionalnim izazovima u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

Kako je saopćeno iz OSCE-a, članovi Komisije sastali su se s kolegama iz Parlamentarne skupštine BiH, službenicima Misije OSCE-a u BiH, predstavnicima organizacija civilnog društva, različitih ministarstava i policijskih agencija, te s njima razmijenili najbolje primjere iz prakse i promovirali ulogu parlamentaraca u oblasti borbe protiv terorizma.

Članovi delegacije su bili i u posjeti Zenici i Travniku, gdje su se sastali sa policijskim komesarom Zeničko-dobojskog kantona Semirom Šutom, kako bi se bolje upoznali sa prijetnjama povezanim sa terorizmom na lokalnom nivou. Nakon toga, delegacija je posjetila Kazneno-popravni zavod u Zenici, gdje se na izdržavanju kazne nalazi nekoliko osoba osuđenih za terorizam.

Prilikom posjete Kazneno-popravnom zavodu, članovi Komisije sastali su se s direktorom Redžom Kahrićem i razgovarali o izazovima radikalizacije i aktivnostima rehabilitacije koje se provode u kazneno-popravnim institucijama. Članovi Komisije također su posjetili Terenski ured Misije OSCE-a u Travniku.

U sastavu delegacije bili su šef delegacije i predsjedavajući Komisije Makis Voridis (Grčka), zamjenik predsjedavajućeg Stéphane Crusniere (Belgija) te članovi, Aude Bono-Vandorme (Francuska) i Abid Raja (Norveška).

Delegacija se također sastala sa šefom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasadorom Bruceom Bertonom te upoznali sa aktivnostima Misije u oblasti borbe protiv terorizma.

- Rad Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini u oblasti borbe protiv terorizma služi kao primjer, a on obuhvata i praćenje provedbe Strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma. Taj model mogao bi biti primijenjen na cjelokupnoj teritoriji država članica OSCE-a, u cilju spašavanja života i očuvanja demokratskih vrijednosti. Kao parlamentarci, trebali bismo učestvovati u ovim aktivnostima i davati doprinos kroz rad na donošenju politika rada i vršenju nadzora - izjavio je Voridis.

Ističući važnost međunarodne saradnje, ambasador Berton naglasio je da efikasna borba protiv terorizma zahtijeva širi angažman parlamenata.

- Prevencija i borba protiv terorizma i nasilnog ekstremizma za OSCE predstavljaju prioritet. Ove aktivnosti zahtijevaju multidisciplinarni pristup i široki angažman različitih grupa u društvu - rekao je ambasador Berton.

Istakao je da će Misija OSCE-a u BiH nastaviti sarađivati sa svim relevantnim akterima u BiH, i pružati im podršku u realizaciji daljnjih aktivnosti u oblasti suzbijanja nasilnog ekstremizma.

Tokom svoje posjete, članovi Komisije sastali su se sa predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Barišom Čolakom, kao i s predstavnicima rukovodećih struktura Ministarstva sigurnosti i Ministarstva pravde BiH. Članovi Komisije također su se sastali sa predstavnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, vršiteljicom dužnosti glavnog tužioca BiH, te sa predstavnicima organizacija civilnog društva.

Tokom sastanaka bilo je riječi o aktivnostima lokalnih vlasti u oblasti prevencije i borbe protiv terorizma, uključujući tu i prijetnje proistekle iz povratka terorističkih boraca sa stranih ratišta, a članovi Komisije podstakli su lokalne dužnosnike na nastavak zajedničkog rada i saradnje sa Misijom OSCE-a u BiH.

- Odajem priznanje vlastima BiH na zalaganju i njihovoj efikasnoj borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, unatoč postojećim finansijskim i organizacijskim ograničenjima. Nadam se da će raditi zajedno sa regionalnim i međunarodnim partnerima, kako bi unaprijedili kontrolu granica, osigurali pravovremenu razmjenu informacija između relevantnih aktera i proveli u praksi odgovarajuće politike rehabilitacije i reintegracije, u cilju prevencije terorizma - zaključio je Voridis.  

Naredni zvanični sastanak ad-hoc komisije za borbu protiv terorizma bit će održan 7. jula 2018. godine u Berlinu, za vrijeme trajanja godišnje sjednice Parlamentarne skupštine OSCE-a, saopćeno je iz OSCE-a. 

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara