-

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda rekao je da se problem migranata ne može  riješiti tako što će svako voditi svoju politiku.

- Mi samo možemo misliti da oni ne mogu na ovaj ili onaj teritorij unutar BiH, ali za to treba koordinacija svih MUP-ova u BiH i ostalih nadležnih institucija. Regionalna suradnja je nužna jer ovo je globalni problem, a ne samo naš - istakao je Bevanda u intervjuu za "Nezavisne novine".

Naglasio je kako je u Vijeću ministara BiH usvojen Akcijski plan koji mora biti prihvaćen od svih da bi bio obavezujući i da se po njemu mora postupati.

Govoreći o razmimoilženjima u Vijeću ministara u vezi s migrantskom kriziom, Bevanda je kazao da nisu svi ministri imali različite stavove u vezi sa migrantima, nego nisu ispoštovane procedure. 

- Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić postupio je po nekim zaključcima koji nisu bili verificirani, niti su mogli biti do naredne sjednice, jer je tako propisano poslovnikom. Uz ishitrene izjave, nije bilo dobre koordinacije i moralo se bolje komunicirati sa županijskim vlastima - rekao je Bevanda. 

Naglasio je da BiH nema dovoljno novca za rješavanje problema sa migrantima, te da se zalaže za snažniji nastup prema Crnoj Gori i Srbiji, odakle migranti dolaze, ali i Hrvatskoj, gdje su se uputili radi ulaska u EU. 

Bevanda je također u intervjuu za "Nezavisne novine" naveo da BiH neće ostati bez imovine u Hrvatskoj kako pojedinci tvrde u javnosti, te istakao da će se na sljedećoj sjednici Vijeća ministara razmatrati izvješće o tom pitanju. 

- Umjesto što se izjavama plaši narod bolje bi bilo da Pregovarački tim za pitanja sukecesije bivše SFRJ traži rješenje s hrvatskom stranom za bilateralne ugovore koji proizlaze iz Sporazuma o sukcesiji - kazao je Bevanda.

Komentirajući rad Vijeće ministara BiH Bevanda je naglasio da to tijelo nije vlada, a neki misle da jeste ili da bi mogla biti pa se u tim razmišljanjima izađe iz zakonom propisanih nadležnosti.

- Ukoliko se desi nešto što narušava interese Hrvata ja reagiram, ali reagiram i ukoliko se ne ispoštuju obavezujući stavovi entiteta ili županija jer tako nam nalaže ustavno uređenje - naglasio je Bevanda.

Govoreći o činjenici da na podračunu Centralne banke BiH "leži" nepodijeljenih 133 miliona KM od akciza na naftne derivate, Bevanda je istakao da ne može natjerati entitetske ministre financija da se dogovore. 

- Iz Uprave za neizravno oporezivanje predložili su privremenu odluku koja se podudara s dosadašnjom odlukom o raspodjeli iz 2009., ali iz Federacije BiH nisu prihvatili taj prijedlog. Nije dobro što milioni stoje na podračunu, dok javna poduzeća za izgradnju puteva kubure sa vraćanjem dugova kreditorima - ocijenio je Bevanda.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara