Bošnjački član Predsjedništva BiH pomogao „Simurg media“ sa 30 hijada maraka. Istovremeno, BH Pošta kojom rukovodi kadar SDA Mirsad Mujić na račun firme koju su osnovali turski investitori prebacila 30.346 maraka, iako je sjedište Simurg media u zgradi BH Pošte

-

Najmanje 30 hiljada maraka „interventnih budžetskih sredstava“ uplaćeno je na račun turskih investitora koji su osnovali „Simurg media“. Sve odluke o dodjeli novca potpisao je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. „Simurg media“ izdavač je magazina Stav, te portala Faktor.

Posljednja Odluka o interventnom korištenju sredstava tekuće rezerve objavljena je u Službenom glasniku BIH od 5. juna ove godine. Izetbegović za „Simurg media“ donira 15 hiljada maraka kao „podršku i pomoć“ za izdavanje edicije „Bošnjaci – 25 godina od održavanja Bošnjačkog sabora“. U obrazloženju Odluke nisu navedeni detalji o ovom projektu,ali je zato Izetbegović obavezao izdavačku kuću „Simurg media“ da dostavi izvještaj o utrošku sredstava.

JAVNA PREDUZEĆA VRATILA KAPITAL

Simurg media sredstva iz budžeta dobila je i prošle godine. Bakir Izetbegović potpisao je odluku kojom je ovoj izdavačkoj kući čiji su vlasnici turski investitori odobrio 8000 maraka „na ime podrške dodjele književne nagrade 25. novembar“. Isti iznos i za istu svrhu odobren je i 2016. godine. Opet je potpisnik bio Bakir Izetbegović. Te 2016. godine saradnica i uposlenica „Simurg media“ bila je kćerka bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Prema sudskom registru, osnivač „Simurg media“ je „AKCAN MADENCILIK SANAYI VE TICARET ANONIM SIRKETI“. Osnivački kapital bio je 58 hiljada maraka.  Sve se to, dakako, već vratilo turskim investitorima, jer je većina javnih preduzeća kojima upravljaju kadrovi SDA putem direktnih sporazuma, poslovala sa „Simurg media“.

Najveći iznos na račun Simurg media uplatilo je Javno preduzeće BH Pošta. Za tri godine, javno preduzeće kojim rukovodi kadar SDA Mirsad Mujić uplatilo je „turskim investitorima“ 30.346 maraka. Istovremeno, sjedište „Simurg media“ je u prostorijama BH Pošte. 

„Čestitke“ su kod turskih investitora objavljivale općine Banovići, Jablanica, Bužim, Ilidža, Novo Sarajevo, te Autoceste Federacije BiH, Sarajevo – gas, KJKP Rad, Ministarstvo civilnih poslova BiH, te  Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koji je „reklamni prostor“ platio 5110 KM. U momentu sklapanja ovih ugovora, ukupno vrijednih više od 60 hiljada maraka, javnim preduzećima i institucijama rukovodili su kadrovi SDA.

Istovremeno, vjerni pretplatnik svih izdanja turske izdavačke kuće „Simurg media“ je Agencija za državnu službu Federacije BiH. Vd direktor Agencije za državnu službu je Refik Begić koji istovremeno obavlja i funkciju sekretara Kadrovske komisije SDA. 

Oznake:
Izvor: Informativa.ba, Žurnal
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara