Javnosti u Bosni i Hercegovini od danas su dostupni podaci prikupljeni putem uređaja za mjerenje kvalitete zraka, koji je nedavno postavljen unutar kompleksa ambasade SAD-a u Sarajevu.

Tim povodom danas na svečanosti, predstavnicima vladinih i nevladinih organizacija koje se bave pitanjima zaštite okoliša ambasadorica SAD-a u BiH Cormack istakla je da su zahvaljujući u velikoj mjeri Zakonu o čistom zraku Sjedinjene Američke Države sada globalni lider u politici zaštite kvaliteta zraka, nauke i tehnologije.

- Ključna komponenta uspjeha SAD-a u smanjenju zagađenja bila je dosljedna, transparentna i pouzdana kontrola kvalitete zraka i smjernice Agencije za zaštitu okoliša. Želimo isti taj uspjeh stvoriti i ovdje u BiH i pomoći ovoj zemlji da poboljša kvalitet zraka, u saradnji sa našim kolegama iz međunarodne zajednice, gradeći partnerstva s bh. vlastima na svim nivoima, sa univerzitetima i zdravstvenim institucijama - kazala je Cormack

Rečeno je da oprema, postavljena u Ambasadi, mjeri nivo finih čestica u zraku (takozvanih PM 2,5 jer su u opsegu manje ili jednake promjeru od 2,5 mikrona) kao pokazatelj kvaliteta zraka u centru Sarajeva. Rezultati ovog mjerenja dostupni su javnosti na web stranici ambasade (VIDEO). 

Koristeći NowCast algoritam američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA), očitanja PM 2,5 čestica pretvaraju se u indeks kvalitete zraka (AQI) koji izvještava o čistoći ili zagađenosti zraka i mogućem uticaju na zdravlje ljudi.

Na osnovu vrijednosti AQI indeksa, građani će biti u mogućnosti poduzeti neophodne korake za smanjenje izloženosti mogućoj zagađenosti zraka.

Osim web stranice ambasade, građani će moći saznati i informacije o očitanju PM 2.5 čestica koje će biti ažurirane svakog sata na Twitter profilu @USEmbSJJ_Air (VIDEO), kao i na web stranici američke Agencije za zaštitu okoliša AirNow (VIDEO saopćeno je iz Ambasade SAD-a.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara