Vlada Kantona Sarajevo danas je na sjednici Privrednom društvu Suzlon Wind Energy BH d. o. o. Sarajevo dala "zeleno svjetlo", koncesiju za izgradnju i korištenje vjetroenergetskog objekta - Vjetroelektrane Ivan Sedlo Hadžići. Konačnu odluku treba da donese Skupština Kantona Sarajevo.

Ministar privrede KS Muharem Šabić je napomenuo da je riječ o vjetroenergetskom objektu instalisane snage 25,2 MW, te da je ovo prvi projekt za obnovljivu energiju u KS-u.

Izrazio je nadu da će projekt biti realiziran jer će to donijeti značajne benefite KS-u i lokalnoj zajednici.

Prvi naredni korak je potpisivanje ugovora sa kompanijom Suzlon, a nakon toga je investitor dužan da pribavi sve vrste dozvola, poput okolinske, energetske i druge.

Vlada Kantona Sarajevo danas je na sjednici prihvatila prijedlog o izmjenama Uredbe o naknadama koje nemaju karakter plaće, odnosno, da se umjesto kupovine kupona KJKP "Gras" isplaćuje finansijska naknada svim državnim uposlenicima i namještenicima u KS-u.

Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić je pojasnio da je van snage stavljena stara uredba kojom su državni službenici i namještenici za prijevoz na posao i sa posla dobivali kupone KJKP GRAS-a, a ne naknade u finansijskom iznosu.

Vlada KS je razmatrala i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radno-pravnom statusu članova Vlade KS.

Ministar Nenadić je kazao da se ovim puno ne mijenja, već se samo u jednom članu prilagođavaju rokovi iz Zakona, kako za Federalne propise tako i za odgovarajuće propise na nivou Kantona Sarajevo.

Vlada KS je utvrdila tekst Nacrta zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo i poslala Skupštini KS na dalje razmatranje.

- Radi se o zakonu kojim se ne povećava plata državnih službenika i namještenika u KS. Radi se o propisu kojim se uređuju prava iz kolektivnog ugovora – kazao je Nenadić i podsjetio da KS ima najnižu osnovicu u odnosu čak i na općinski nivo.

Pored ostalog, danas je Vlada KS na sjednici razmatrala i nekoliko izvještaja, kao što je Izvještaj o izvršenim inspekcijskim pregledima Upravnog inspektorata u toku 2017. godine.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara