Oprema za nadzor kvalitete zraka, zahvaljujući kojoj će u stvarnom vremenu biti moguće dijeliti informacije o kvalitetu zraka i nivou PM2.5 čestica, što je prvo mjerenje takve vrste u Sarajevu, bit će postavljena u krugu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu.

Mjerenje će započeti u junu, a informacije o kvalitetu zraka bit će dostupne na web stranici Američke agencije za zaštitu okoliša (EPA), web stranici Ambasade SAD-a u BiH te na posebnom twiter profilu.  

Postavljanje opreme, što je omogućila EPA, bio je i povod za današnji razgovor predstavnika bh. medija s direktoricom Programa praćenja kvaliteta zraka iz američkog State Departmenta Caroline D' Angelo i Johnom Wilburom, direktorom kompanije "Wilbur Technical Services", koja će instalirati opremu.

D' Angelo, zadužena za program nadzora kvalitete zraka u svijetu, precizirala je da je njihov zadatak rad na smanjenju zagađenja u oblasti diplomatije.

Napomenula je da je su ovakvu vrstu opreme za nadzor kvalitete zraka već instalirali u 26 diplomatskih predstavništava, ambasada i konzulata širom svijeta, a ambasada u Sarajevu, gdje će instalirati dva monitora za nadzor zraka, bit će 27.

Kako je rekla, razlog zbog kojeg postavljaju opremu je zabrinutost za zdravlje osoblja Ambasade SAD-a u Sarajevu, tako da žele sakupiti što je više moguće podataka i zaštiti zdravlje američkog osoblja.

Nakon što su 2008. godine započeli Program praćenja kvaliteta zraka i instalirali opremu u ambasadi SAD-a u Kini, stvorena je odlična mogućnost za vlade obje zemlje da zajednički rade na smanjenju zagađenja zraka.

- Od tada radimo sa vladama širom svijeta i pokušavamo zajednički riješiti ova teška pitanja zagađenja zraka - istakla je D' Angelo, dodajući da će do kraja ljeta broj ambasada u kojima će biti instalirana oprema iznositi 35.

Wilbur, stručnjak koji je cijelu karijeru posvetio ispitivanju zagađenja zraka, pojasnio je da su čestice PM2.5 jako mali komadi prašine, koji se ne mogu vidjeti golim okom te da ulaze duboko u pluća i mogu izazvati iritacije i astmu.

- Ako ih ima mnogo u atmosferi, onda se mogu vidjeti kao neka vrsta magle, a šire se jako lako i brzo - dodao je te objasnio da oprema koju instaliraju pokazuje tačno kolika je koncentracija tih čestica, dok je indeks kvalitet zraka dizajniran tako da ljudi na jednostavniji način shvate kakav je relativni kvalitet zraka.

Američki stručnjak smatra da je jedan od načina na koje se može doprinijeti smanjenju zagađenja zraka politika povezanosti države, industrije i građana da zajednički pronađu rješenje.

Osim toga, istakao je značaj tehnologije, koja pomaže praćenju podataka, jer su podaci bitni kako bi se shvatilo kretanje zagađenja.

- Tako se može tačno odrediti izvor zagađenja ili doba dana u kojem je zagađenje najgore. Monitoring je veliki prvi korak - mišljenja je Wilbur.

Direktorica Programa praćenja kvaliteta zraka State Departmenta zaključila je da je saradnja s bosanskohercegovačkim institucijama i organizacijama u kontekstu rješenja zagađenja zraka izuzetno važna jer je ovo pitanje težak problem za mnoge gradove i države.

- Zbog toga je ova tehnologija izuzetno zanimljiva. Znam da je Sarajevo vrlo inovativan grad, tako da jedva čekam da oprema bude instalirana i da zajedno vidimo kako će to funkcionirati - dodala je.  

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara