Predstavnici šest ekonomija zapadnog Balkana podržali su Regionalnu agendu reformi u oblasti investicija (RIRA) na ministarskom sastanku Investicione komisije za jugoistočnu Evropu (SEEIC) održanom danas u Tivtu, u Crnoj Gori, saopćilo je Vijeće za regionalnu saradnju (RCC).

Cilj Regionalne agende je veća usklađenost investicionih politika šest ekonomija zapadnog Balkana sa standardima Evropske unije (EU) i međunarodnim dobrim praksama u okviru strategije Jugoistočna Evropa 2020, Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i predpristupnih procesa te procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Sastanak koji je okupio ministre, pomoćnike ministara ekonomije, kao i više službenike zadužene za portfolije investicija iz regiona, zajednički su organizirali Ministarstvo ekonomije Crne Gore i Vijeće za regionalnu saradnju.

Ministrica ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić u ulozi domaćina je zirazila zadovoljstvo finalizacijom ovog značajnog koraka u provedbi Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor (MAP REA) kojeg su usvojili premijeri iz regiona na samitu šest ekonomija zapadnog Balkana prošlog jula u Trstu.

- Ovim se dokumentom postavljaju temelji ozbiljnom radu na agendi reformi u oblasti investicija pojedinačnih ekonomija zapadnog Balkana, ali i daje regionu konkurentna, za investicije pogodna perspektiva te se na taj način omogućava da region postane atraktivna destinacija za ulaganja, pri čemu se svakoj od ekonomija pruža prilika da iskoriste komparativne prednosti ovog procesa - rekla je ministrica.

Zamjenik generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju Gazmend Turdiu pohvalio je region za iskazanu predanost provedbi i praćenju prioriteta utvrđenih Višegodišnjim akcionim planom za regionalni ekonomski prostor. Dodao je da je krajnji cilj Regionalne agende reformi u oblasti investicija da se poboljša atraktivnost regiona za strane firme, kao i one koje dolaze iz regiona te se na taj način omogući veći priliv investicija i ostvari veći stepen preduzetničke djelatnosti, trgovine i na kraju otvore radna mjesta.

- Regionalnom agendom reformi u oblasti investicija utvrđuje se put za stvaranje dinamičnog investicionog prostora u šest ekonomija zapadnog Balkana, pri čemu se prioriteti privatnog sektora stavljaju u središte pažnje, a prepoznaju se i razvojni prioriteti pojedinačnih ekonomija iz regiona. Ovo je proces i svi smo mi zajedno njegovi vlasnici. To vlasništvo nosi i odgovornost i stoga trebamo nastaviti snažnu koordinaciju naših kapaciteta i resursa kako bi se uspješno mogli pozabaviti izazovima koji su pred nama - kazao je Turdiu.

Nakon današnjeg prihvatanja, Regionalna agenda reformi u oblasti investicija će biti predstavljena te upućena na razmatranje i odobrenje premijera iz regiona povodom predstojećih samita šest ekonomija zapadnog Balkana u Sofiji i Londonu, koji će biti održani 17. maja, odnosno 10. jula.

Učesnici sastanka prihvatili su Ministarsku izjavu kojom će se utrti put za buduće aktivnosti regiona na unapređenju investicionog okruženja, industrijskog razvoja, pristupa finansijskim sredstvima, kao i za podršku strateškim sektorima.

Učesnici su prepoznali vodeću ulogu zajedničke radne grupe za investicije Investicione komisije za jugoistočnju Evropu i CEFTA-e kao glavne regionalne platforme za provedbu mjera utvrđenih u dijelu Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor posvećenog investicijama, istovremeno podržavajući ekonomije učesnice Investicione komisije u pripremi i provođenju njihovih pojedinačnih planova i reformi u skladu s Regionalnom agendom reformi u oblasti investicija i pozvali ih da pojedinačno nastave blisku saradnju i koordinaciju s koordinatorima Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor i odgovarajućim resornim institucijama radi njegove efikasne provedbe.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara