Ukoliko gospodin Mehmedić bude ponovo reagirao na moje javne istupe, savjetujem mu da promijeni ime i nek se potpiše sa Bakir Izetbegović

Mehmedić,Hulusić -

Nakon što je Besim Mehmedić, kao bivši direktor Zavoda za izgradnju KS-a „prozvao“ u Oslobođenju aktualnog direktora Mirzu Hulusića, ovaj mu je replicirao. Reagiranje Hulusića prenosimo u cjelosti:

„Povodom mojih javnih istupa, a nakon što sam preuzeo funkciju direktora Zavoda za izgradnju u KS-a reagirao je Besim Mehmedić, jedan od bivših direktora ovog Zavoda, da mu ostale mnogobrojne funkcije koje je obnaša(o) ne nabrajam. U svakom slučaju, on je formalno referentna osoba da iznese svoja stajališta. Ali nažalost, osim činjenice što sam posumnjao da kroz njegova usta pokušava progovoriti njegov prethodnik i bivši direktor, a uz to i današnji osobni intimus Bakir Izetbegović, nisam ništa bitno što bi zavrijedilo moju pažnju mogao razaznati. Vjerovatno zbog ovakvih referenci Mehmedić nastupa vrlo prepotentno, pa me tretira kao „mlađahnog direktora“ analogijom želeći vjerovatno izraziti skepsu da bih mogao imati ili već imam (stranačkog) tutora.

Mehmedić se uhvatio za pitanje o gradnji brojnih stambenih naselja i objekata, jer sam kazao “kako je to jedna velika i široka tema o kojoj bi se moglo napraviti plenumsko zasjedanje (…) koje bi moglo trajati 15 dana, a zaključci bi bili toliko obimni i negativni da bi se svi vjerovatno iz depresije zapitali kako dalje”.

Ovo su tačni navodi mog intervjua u kojem sam hipotetički iskazao i mogućnost sazivanja plenuma. Ali poenta nije u plenumu već u činjenici da bi zaključci bili šokantni, negativni i depresivni! Stoga odmah da odgovorim Mehmediću da ni u snu ne bih pozvao njega i svoje prethodnike na takav jedan plenum, jer da dijelim njihovo mišljenje i njihove vizije izgradnje i razvoja Grada, kao državne metropole, ali i ikone svjetske civilizaicje, nikad ne bih prihvatio ovu funkciju. Moje vizije se dijamteralno razlikuju kako od njegovih, još više od njegovog prethodnika Bakira Izetbegovića.

Još je radikalnija i drastičnija razlika između mene i njih u principima, kako privatne životne filozofije, još više u poimanju principa emaneta/povjerenja i upravljanja javnim dobrima građana.

Rezultanta njihove vizije razvoja Grada je da su Izetbegović i Mehmedić u svojim mandatima raspolagali sa oko 6000 stanova, a da sam ja zatekao situaciju u kojoj Zavod za izgranju KS-a do sada nije na sebe uknjižio niti jedan kvadratni metar zemljišta! Gruntom građana se raspolagalo kao na crnoj berzi gdje se uknjižavalo samo ono što se treba rasknjižiti isti dan.

Moje poimanje pozitivnih zakona kojima se trebaju regulirati korištenje javnih dobara ovog grada, posebno zemljišta, odudara od dosadašnjih zakonskih rješenja. Ja vjerujem da ovdje nije pitanje samog grunta, već i prava Sarajlija koji su krvlju branili svaki pedalj zemlje svog Grada! Stoga smatram da zakone treba uskladiti sa etičkim principima. U duši mi je žao Sarajlija kojima se stoljećima otima i pljačka imovina, i oduzima njihovo pravo da se pitaju o uređenju i razvoju svoga grada. Još od Solunaca koje je predvodio Vojvoda Stepo, potom komunističkih krkana sa Romanije koji su nacionalizirali i otimali kuće i vile sarajevske aristokratije i nakon ovog rata tajkunska gerila im se useljava čak i u grobnice predaka na mezarjima koja su, navodno, pod zaštitom države itd.

Na koncu, ja vjerujem da se zemlja ne može prodati već naslijediti i braniti! Ali, nek to bude moje privatno poimanje principa i pogleda o vrijednosti zemlje i prostora kao resursa. Ali, zbog urušavanja ovog principa imamo danas najveću dramu i golgotu jednog naroda na svijetu. Naravno, radi se o Palestincima! Moja kritika prethodnika, u koje ubrajam i Mehmedića, može se sublimirati optužbom da su oni od Evropskog Jerusalema, kako se cvilizacijiski gleda(lo) na Sarajevo, napravili provincijsku varoš koja postoji na kartama svijeta, ali je ne posjeduju njeni žitelji!

Ovakav plenum bih želio održati! Zar postoji neko ko voli ovaj grad da se ne bi odazvao da čuje i iznese svoje mišljenje, ili(ti) viziju svog grada?! Nadam se da će se prvo odazvati svi oni koje decenijama niste zvali na ovu vrstu dijaloga – građani Sarajeva.

P.S.

Ukoliko gospodin Mehmedić bude ponovo reagirao na moje javne istupe, savjetujem mu da promijeni ime i nek se potpiše sa Bakir Izetbegović. Inače, ne namjeravam mu više odgovarati putem medija!“, napisao ja Mirza Hulusić dipl.ing.arh, direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara