-

Prethodnih dana je Zavod zdravstvenog osiguranja TK raspisao javni tender za E-recept. Radi se o projektu uvođenja elektronskog recepta koji za cilj ima pružanje kvalitetnije usluge građanima TK, kao i lakši nadzor nad izdatim receptima.

Tender za ovaj projekat je već dva puta raspisivan i dva puta poništavan u protekle dvije godine, iako se najbolji ponuđač mogao izabrati i nakon prvog raspisa. A najbolji ponuđač nije izabran jer nije odgovarao tadašnjem Premijeru TK Begi Gutići i njegovim privatnim interesima. Izmišljani su razlozi za poništenje oba prethodna raspisa samo iz jednog razloga, da posao ne bi otišao u ruke firmama koje nisu bliske Gutiću, odnosno kako bi se u konačnici posao dodijelio firmi SPIN d.o.o. iz Lukavca, gdje rade Gutićevi jarani sa kojima se najlakše i najpouzdanije Gutić može rastaliti.

Osim toga vežu ih i ranije prljave radnje u vezi poslova osiguranja, a koje su trenutno predmet istrage MUP-a TK. Nakon prvog raspisa firma SPIN je dostavila probušenu bankovnu garanciju zbog čega je nedvojbeno morala biti diskvalificirana.

Gutić je čak pokušao pribaviti i nezakonita mišljenja kako bi SPIN ostavio u igri i obezbijedio mu ovaj unosan ugovor. Na kraju mu pritisci ipak nisu urodili plodom, pa takvo mišljenje nije uspio isposlovati, ali je zato uspio preko Komisije isposlovati nezakonito poništenje tendera. Sve bi se ovo naprijed napisano moglo od strane Gutića i njemu sličnih okarakterisati kao trač partija, da nisu poznate sljedeće činjenice:

– (Emir Alibašić) Suprug od Gutićeve bliske rodice inače zaposlene u RMU Banovići, bio je predsjednik tenderske komisije ispred ZZO,

– Zet od Gutićevog jarana Jasmina Kurtića  – Kurte (Amir Hadžimehemdović) bio član komisije,

– Treći član komisije Adnan Hajdarbegović iz DZ Živinice, također blizak Gutiću,

Vrijednost prvog i drugog raspisa procijenjena na 1.400.000 KM,

Vrijednost trećeg nedavnog raspisa nakon odlaska Gutića je 470.000 KM,

– U firmi SPIN zbog koje su nezakonito poništavana dva prethodna raspisa na                    rukovodećoj poziciji je zaposlen izvjesni Struja, jedan od dva brata sa kojima je  Gutić bukvalno nerazdvojan zadnjih godina.

Ne treba sumnjati da je smijenjeni Gutić sve dirigovao i orkestrirao preko Alibašića, a što bi podaci iz BH Telecoma o njegovim SMS, email i drugim kontaktima sa Alibašićem i izvjesnom braćom Struje nedvojbeno potvrdili. Predviđeno bodovanje u prva dva raspisa, gdje je prijedlog rješenja nosio 85% bodova, a cijena samo 15 % od ukupnog broja bodova, također je providan pokušaj štimanja ovog tendera.  Interesantno će svakako biti vidjeti i sastav komisije za zadnji ponovljeni raspis…

Profesionalnom i nepristrasnom tužiocu bi naprijed navedeno bio sasvim dovoljan osnov sumnje da izuzme kompletnu dokumentaciju i provjeri ove navode. Dalje, smanjena razlika u cijeni od skoro milion KM za isti projekat nakon Gutićeve smjene u nedavnom trećem raspisu, više je nego dovoljan osnov sumnje za provođenje predistražnih radnji putem kojih bi se utvrdilo da nije postojao niti jedan valjan razlog za poništenje ranija dva raspisa, te bi se na taj način sasvim sigurno došlo i do osnovane sumnje u vezi organiziranja grupe sa ciljem izvršenja krivičnog djela.

Zbog svega navedenog,  građani TK više od godinu dana ne konzumiraju kvalitetniju uslugu, a budžet TK je oštećen i u pogledu sasvim sigurnih budžetskim ušteda koje bi se u protekle dvije godine desile da prethodni raspisi nisu nezakonito poništavani.

Slične istrage se već sprovode u vezi istog projekta u pojedinim kantonima gdje su ovakvi projekti završeni sa višestruko uvećanim iznosima u odnosu na stvarne i realne cijene. Dokaz su ZEDO Kanton gdje je sličan projekat završen za nešto manje od 100.000 KM, dok je u USK takav projekat realiziran za cca pola miliona KM, a u nekim kantonima, na koje se Gutić očito mislio ugledati se podivljalo sa iznosima koji su također premašivali milion KM.

Naravno da ovisno od vrste ugrađene opreme ovakvi projekti mogu varirati u određenim iznosima, možda čak dva-tri puta, ali nikako ne desetostruko.

Upravo takvi projekti su trenutno predmet tužilačkih provjera drugih kantonalnih tužilaštava gdje je realizator sarajevska firma MEDIT, dok se bar za sada u tuzlanskom tužilaštvu takve provjere teško mogu očekivati obzirom da je Gutić, osim zapošljavanja i unapređivanja bliskih srodnika nekih tuzlanskih tužioca, na rukovodne pozicije u Javnim preduzećima TK imenovao čak i supružnike rukovodioca tuzlanskog tužilaštva…

Oznake: #Bego Gutić
Izvor: Informativa.ba, https://urbanfeniks.net
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara