-

U prostorijama Federalnog ministarstva finansija u Sarajevu danas je održana 7. sjednica Fiskalnog koordinacijskog tijela Federacije BiH koje je, u skladu sa Zakonom o budžetima u Federaciji BiH, uspostavljeno radi osiguravanja makroekonomske stabilnosti i fiskalne održivosti Federacije BiH, kao i koordinacije u provođenju fiskalne politike u Federaciji.

Na današnjoj sjednici predstavljeni su finansijski izvještaji za 2017. na nivou budžeta FBiH, kantona, gradova i općina, te vanbudžetskih fondova u Federaciji BiH, a razgovarano je o implementaciji informacijskog sistema za planiranje budžeta (e-budget) na nivou kantona i o radu informacijskog sistema za izvršavanje budžeta u trezorima kantonalnih ministarstava finansija.

Istaknuto je da je za 12 mjeseci 2017. ostvaren ukupan pozitivni finansijski rezultat za sve nivoe vlasti u iznosu 326,7 miliona KM, dok je u istom razdoblju 2016. ukupan pozitivni finansijski rezultat iznosio 158,9 miliona KM. Ukupan akumulirani deficit iz ranijih godina u 2017. za sve nivoe vlasti iznosi 144,1 miliona KM, dok je u 2016. iznosio 473,5 miliona KM. Zakonom o budžetima u Federaciji BiH utvrđena je obaveza planiranja sredstava u budžetu za pokriće akumuliranog deficita, čime je do sada došlo do njegovog smanjenja za 329,4 miliona KM. 

Također, navedeno je da se, imajući u vidu činjenicu da je zabilježen rast prihoda uz manji rast rashoda i izdataka što je rezultiralo smanjenjem akumuliranog deficita i značajnim poboljšanjem likvidnosti budžeta svih nivoa vlasti u FBiH, 2017. s aspekta upravljanja javnim finansijama može ocijeniti kao uspješna.

Fiskalno koordinacijsko tijelo FBiH čine federalni ministar finansija, kantonalni ministri finansija i predstavnik Saveza općina i gradova u Federaciji BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva finansija.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara