-

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Midhat Osmanbegović potpisali su danas Memorandum o razumijevanju i saradnji u cilju realizacije Programa aktivne politike zapošljavanja, putem poslovne i stručne saradnje.

Radi se o provođenju zajedničkih aktivnosti kroz programe zapošljavanja, obuke, dokvalifikacije, prekvalifikacije nezaposlenih osoba, te drugih programa od obostranog interesa u ovoj oblasti, a s ciljem smanjenja nezaposlenosti i otvaranja novih radnih mjesta na području općine Novo Sarajevo. 

Koldžo je naveo da se radi o tri segmenta koji će se realizovati kroz pojedinačne podsticajne mjere definisane u okviru Programa aktivne politike zapošljavanja koju provodi Općina Novo Sarajevo 2018. godine.

- U budžetu za 2018. godinu u Programu aktivne politike zapošljavanja obezbijedili smo sredstva u iznosu  400.000 KM, od kojih je 280.000 KM predviđeno za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, subvencije za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i specijalizaciju nezaposlenih lica i boračke populacije, te sufinansiranje samozapošljavanja po javnom pozivu - kazao je načelnik Koldžo.

Taj program omogućit će nezaposlenim licima sticanje radnog iskustva kod poslodavaca sa područja općine, kraće trajanje nezaposlenosti osoba bez radnog iskustva, obuku, dokvalifikaciju, prekvalifikaciju i specijalizaciju boračke populacije i drugih nezaposlenih lica, zatim pokretanje samostalne djelatnosti nezaposlenih osoba sa evidencije Biroa Novo Sarajevo.

U okviru Programa zapošljavanja planirana je i realizacija provođenja kreditno – garantnog fonda za pokretanje „startup“ biznisa, kao i inkubatora poslovnih ideja za „startup“ biznis, a koji će obuhvatiti različite kategorije stanovništva poput mladih, boračke populacije, socijalne kategorije, žena i slično.

Direktor JU “Služba za zapošljavanje KS“ Midhat Osmanbegović istakao je da će se realizacijom ovog projekta poboljšati postojeća dobra poslovna saradnja sa Općinom Novo Sarajevo s obzirom na to da je ovo jedan od projekata koji će dati konkretne rezultate u oblasti zapošljavanja i stručnog osposobljavanja, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara