Božo Ljubić -

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora smatra krajnje neprimjerenim uvjetovanje provedbe Odluke Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" principima koje su lideri SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a usaglasili na sastanku koji je održan u rezidenciji ambasadorice SAD-a u BiH.

 

"Jedini prihvatljivi principi za HNS su principi na kojima je utemeljena Bosna i Hercegovina, principi iz preambule Ustava BiH, tj. konstitutivnost naroda kao natkrovljujući princip svim ustavima i zakonima u BiH, kako je to konstatirao i Ustavni sud BiH u svoje dvije odluke. Poštivanje ovih principa i dosljedna provedba Odluke Ustavnog suda BiH u predmetu 'Ljubić' podrazumijeva promjenu Izbornog zakona da bi se ostvarilo „legitimno predstavljanje koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa“, i to na svim administrativno-političkim razinama, kako je konstatirao Ustavni sud. Dakle, samo legitimitet predstavljanja stvara temelj za stvarno sudjelovanje i odlučivanje. Ovo vrijedi jednako i za Hrvate, Bošnjake i Srbe", navode iz HNS-a.

Iz HNS-a zahtjeve SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a nazivaju "nevjerovatnim".

"Nevjerojatno zvuči zahtjev bošnjačkih čelnika da se mijenja okvir nadležnosti Doma naroda u Federaciji BiH i postavlja kao uvjet implementaciji Odluke Ustavnog suda u predmetu 'Ljubić'. Dok se Dom naroda popunjavao na neustavan način, kako je to i utvrdio Ustavni sud BiH, čelnicima bošnjačkih političkih stranaka nisu smetale nadležnosti Doma naroda Parlamenta FBiH. Sada se pitanje nadležnosti postavlja kao uvjet, a u suštini, to nema apsolutno nikakve dodirne točke sa popunom Doma naroda i provedbom Odluke Ustavnog suda. Ponovo se želi nametnuti pitanje zastupljenosti svih županija u klubovima naroda iako je očito da se time ne ispunjavaju temeljni uvjeti koje u svojoj Odluci navodi Ustavni sud. Naime, Ustavni sud u točci 49. Odluke konstatira: „Ustavni sud ponovo podsjeća na opće načelo demokracije da vlast u državi proistječe iz naroda i pripada narodu.

Iz Ustava Bosne i Hercegovine slijedi da je Ustav Bosne i Hercegovine kao narod označio konstitutivne narode koji zajedno sa Ostalima i građanima Bosne i Hercegovine čine zajednicu državljana koja jednakopravno ostvaruje vlast putem svojih predstavnika“ te u istoj točci nastavlja „..., Dom naroda nije Dom federalnih jedinica nego Dom konstitutivnih naroda. Dakle, kao što sastav Zastupničkog doma izražava volju svih građana BiH i FBiH, tako i sastav Doma naroda mora izražavati volju njihovih konstitutivnih naroda. Ne naroda kao zbira svih građana, naroda-demosa koji je već predstavljen u Zastupničkom domu, nego svakog pojedinačnog konstitutivnog naroda kao samostalnog subjekta, od kojih svaki konstitutivni narod čini po jednu izbornu jedinicu demokratski predstavljenu u odgovarajućem klubu domova naroda."

Na sastanku u Sarajevu navedene četiri političke stranke smatraju principijelnim da se primjeni popis iz 1991. godine, dok u HNS-u su mišljenja da to "razotkriva namjeru manipuliranja isključivo hrvatskim i srpskim pozicijama u Domu naroda."

"Ustav FBiH jasno precizira za koje se strukture vlasti primjenjuju odredbe o popisu i Aneksu 7., a Izborni zakon BiH i Odluke Ustavnog suda BiH na više mjesta naglašavaju primjenu posljednjeg popisa pučanstva. Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora smatra kako je ovakav stav čelnika bošnjačkih političkih stranaka do kraja razotkrio njihove namjere o pretvaranju Federacije BiH u bošnjački entitet, te da ne žele prihvatiti izmjene Izbornog zakona prema Odluci Ustavnog suda BiH u predmetu 'Ljubić' što najoštrije osuđujemo.

Također, razočaravajuća činjenica je kako su domaćini sastanka (Cormack i Wigemark) sastanak ocijenili 'pozitivnim i konstruktivnim' iako su iskazani stavovi bošnjačkih lidera neutemeljeni, neustavni i suprotni Odluci Ustavnog suda BiH, te da vode ka rušenju ustroja Daytonske Bosne i Hercegovine", navodeno je u saopćenju kojeg potpisuje predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić.

Izvor: Informativa.ba, Vijesti.ba
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara