Bivša predsjednica suda BiH Meddžida Kreso -

Odluka Suda BiH od 2012. godine, kojom se ova pravosudna institucija proglasila nenadležnom u sporu između „Elektroprivrede HZHB“ i „Elektroprijenosa BiH“, omogućila je pljačku 62 miliona maraka državnog novca. Toliko, prema presudi, „Elektroprijenos“ s kamatama mora platiti „Elektroprivredi“ iz Mostara.

Jasno upozorenje

O ovoj bezočnoj pljački državnog novca, na osnovu tužbe stare osam godina, detaljno smo pisali i prekjučer, razotkrivajući zakulisne političke igre u ovoj državnoj firmi.

A to što se Sud BiH, na čijem je čelu tada bila Meddžida Kreso, proglasio nenadležnim, spustivši predmet na Okružni privredni sud u Banjoj Luci, koji je tek 15. marta ove godine donio ovu presudu, išao je isključivo naruku čelnicima HDZ-a BiH Draganu Čoviću i SNSD-a Miloradu Dodiku.

Mislimo da se iz ovoga više nego jasno vidi da je, ustvari, Kreso ta koja je doprinijela pljački državne imovine, s obzirom na to da, prema Zakonu o „Elektroprijenosu“, sud nije ni trebao raspravljati o ovom postupku niti ga spuštati na niži nivo, jer se on mogao rješavati samo arbitražom?

-
Faksimil presude Suda BiH od 12. septembra 2012.

Nije ni saslušan

Ova presuda kontradiktorna je i zbog činjenice da je tužbu podnio Matan Žarić, tadašnji čelnik „Elektroprivrede HZHB“, koji je sada direktor „Elektroprijenosa“, a da on nikad nije ni saslušan.

Osim toga, presuda je donesena nakon što je šest godina bila u ladici Suda u Banjoj Luci, što je vrlo indikativno ako se uzme u obzir da dolazi u izbornoj godini te postoje ozbiljne sumnje da se iza svega krije dobro osmišljen plan pojedinih političkih struktura da napune stranačku kasu. Istovremeno, prijeti propast državnoj kompaniji, što, također, ide u korist istih tih političkih struktura.

Nisu imali pravo na tužbu 

Kompanija „Elektroprivreda HZHB“, čiji su kadrovi pod direktnom kontrolom HDZ-a BiH, tužila je „Elektroprijenos BiH“ potražujući desetine miliona KM. Tužbu je podnijela zbog, kako je navedeno, investicionih ulaganja u pojedine organizacijske jedinice, i to od osnivanja HZHB 1992. pa do razdvajanja i osnivanja kompanije za prijenos energije, 28. februara 2006. godine. Na to, prema zakonu, nije imala pravo.

Žarić: Ja sam samo potpisnik tužbe

Direktor „Elektroprijenosa“ Matan Žarić reagirao je na jučerašnji tekst u „Avazu“, navodeći da pravosnažna presuda još nije donesena. Žarić tvrdi da je tužbu u svojstvu direktora „Elektroprivrede HZHB“ potpisao kao odgovorno lice, radi zaštite imovine.

- Želim reći da je kompanije „Elektroprijenos“ u toku cijelog prvostepenog postupka ukazivala na nenadležnost suda za postupanje te je potraživanje „Elektroprivrede HZHB“ u potpunosti neosnovano - kaže Žarić.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara