Stanje u javnim preduzećima u Republici Srpskoj (RS) je gore nego ikad, mnoga od njih završavaju u stečaju, nesposobna da izvršavaju svoje osnovne funkcije, kao i da servisiraju svoje tekuće obaveze prema radnicima, budžetu i fondovima te ostalim povjeriocima, tvrdi opozicija.

U interepelaciji o stanju u javnim preduzećima u tom bh. entitetu naveli su da su “Željeznice RS” vršile su prijem radnika bez raspisivanja javnog konkursa, te da su 2016. godini ostvarile gubitak od 30 miliona KM, dok je ukupni kumulativni gubitak u periodu 2006‒2016.godina 240 miliona KM.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica je u obrazloženju tog dokumenta na današnjoj sjednici Narodne skupštine naveo da je u „Elekroprivredi RS-a“ 2016. primljeno oko 200 novih radnika, pa je ukupan broj zaposlenih u ovom mješovitom holdingu na kraju 2016. povećan na gotovo 9.100 radnika. Troškovi zarada, naknada i ostali lični rashodi u “Elektroprivredi RS” na kraju 2015. godine iznosili su, kazao je, 249,2 miliona KM i u posljednjih pet godina povećani su za 20 miliona KM.

I u javnom preduzeću “Šume RS” ranijih godina značajno je povećan broj zaposlenih na određeno vrijeme, što je uticalo i na povećanje izdvajanja za bruto plaće za oko 2,5 miliona KM u odnosu na 2015. godinu.

Vlast u RS-u pitaju i na osnovu kojih ekonomskih kriterijuma se vrše nova zapošljavanja u javnom preduzeću „Pošte RS“, čiji broj je na kraju 2016. dostigao 2.282 radnika.

Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi u 2016. godini u „Poštama” su iznosili oko 41 milion KM i u ukupnim rashodima učestvuju oko 69,88 posto.

Podsjetili su i da su odlukom Vlade “Robne rezerve RS“ otišle u stečaj, pri čemu je entitetski budžet i povjerioci oštećeni, a Vlada je godinama tolerisala “očigledno nesavjesno poslovanje u ovom javnom preduzeću”.

Entitetski ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić je potvrdio da je došlo do rasta zaposlenih u “Elektroprivredi RS”, ali i ustvrdio “da je to veliki sistem u okviru koga se odvijaju brojne aktivnosti i za to su potrebni izvršioci”.

Podsjetio je na projekte u energetskom sektoru te dodao da cijena struje u RS-u prihvatljivija nego u okruženju.

Entitetski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić je ustvrdio da su usvojene mjere za razvoj šumarstva u RS-u.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara